3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

AK Eğitim ve Kültür Komitesi toplandı

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, Eğitim ve Kültür Komitesi toplantısı Denizli'de başladı.
Pamukkale Collossae Thermal Hotel'de bugün başlayan toplantıya, 25 ülkeden 8'i Avrupa Konseyi sekreteri olmak üzere 54 kişi katılıyor.

Denizli Valisi Gazi Şimşek ve sivil toplum örgüt temsilcilerinin de katıldığı toplantı İstiklal Marşı ve AB Marşı'nın çalınmasıyla başladı.

Açılış konuşmasını İngilizce yapan Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, böyle önemli bir toplantının Denizli'de yapılmasından büyük mutluluk duyduğunu belirterek, Denizli'nin tarihi hakkında bilgiler verdi.

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, Eğitim ve Kültür Komitesi Başkanı, Avusturya'nın İnsburg Belediye Başkanı Hilde Zach ise Denizli ve Pamukkale'de bulunmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, "Böyle bir toplantının burada yapılmasının önemli olduğunu biliyoruz.

Avrupa Konseyi olarak eğitime büyük kaynaklar ayırıyoruz. Türkiye, adım adım doğru yolda yürüyor ve biz bu yolda Türkiye'nin yanındayız. Temel hedefimiz barıştır. Buraya planlı ve hedefli olarak geldik. Özellikle farklı kültür ve dinlere mensup olan gençler bizim için çok önemli" dedi.

Denizli Valisi Gazi Şimşek de toplantıya ev sahipliği yapmanın sevincini yaşadıklarını ve konsey üyelerinin her türlü ihtiyaçlarını karşılamaya hazır olduklarını söyledi.

Açılış konuşmalarının ardından toplantıya geçildi. Komite üyelerinin fikirlerini açıkladığı toplantıda, özellikle kültürel ve dini çeşitlilik üzerinde durulurken, bu farklılıklar arasında diyaloğun kolaylaştırılmasının önemi vurgulandı.

Bu gibi çalışmalarda yerel yönetimlerin görevleri ve neler yapılabileceğinin de tartışıldığı toplantıya, Türkiye, Azerbaycan, Polonya, İtalya, Litvanya, Danimarka, Romanya, Bulgaristan, Belçika, Rusya, Ukrayna, Avusturya, İspanya, Almanya, İsviçre, Moldova, Fransa, İsveç, İrlanda, İngiltere, Ermenistan, Gürcistan, Çek Cumhuriyeti, İzlanda ve Sırbistan Karadağ'dan üyeler katılıyor.

Türkiye'nin AB yolculuğu ile ilgili basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Komite Başkanı ve İnsburg Belediye Başkanı Hilde Zach, "Gençler, hangi ülkede olursa olsun geleceğimizdir. Geleceğimiz için eğitim büyük önem taşıyor.

Hangi kültür ve inançtan olursa olsun onlara iyi bir gelecek vermek zorundayız. Gençlerimizin hakları aynıdır. Avrupa Konseyi olarak biz Türkiye'nin arkasındayız. Bu yolun açık olduğuna eminim ve Türkiye'yle birlikte bu işi başarabileceğimize inanıyorum" dedi.

Türkiye'nin AB'ye adım adım ilerlemesi isteğinde olduklarını belirten Zach, "AB'deki seçimlerin çok etkisi olduğuna inanıyorum. Fransa'daki seçimler, AB içerisinde önemli etkilenmelere sebep olmuştur. Türkiye'de de buna dikkat edilmesi gerekiyor.

Bu konularda fazla baskı uygulanmamasında da yarar var. Avusturya olarak belki biz küçük bir ülkeyiz. Biz kendi ülkemizde fazla baskılardan hoşlanmayız. Bunun negatif sonuçlar doğurabileceğine inanıyoruz. Ülkemizde yaptığımız işleri de yavaş yavaş adım adım gerçekleştiriyoruz" dedi.

Avusturya Dışişleri Bakanı'nın bu konudaki açıklamalarını doğru bulduğunu kaydeden Zach, "Dışişleri Bakanımız toplu ama güçlü bir kadın. Neler söylemek istediğini biliyorum. Türkiye'nin AB'ye girmesinin yavaş yavaş olması gerektiğine inanıyorum" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Eylül 2005 Perşembe 16:34:08
Güncelleme :30 Eylül 2005 Cuma 14:02:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?