5
Mayıs
2024
Pazar
GÜNCEL

Kuş gribi tedbirlerini anlattı

Denizli Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ali Uzakgider, kuş gribiyle ilgili alınması gereken tedbirler ve Denizli'de yapılan çalışmalar konusunda bilgiler verdi.

Denizli Veteriner Hekimler Odası'nda düzenlenen basın toplantısında, kuş gribi hastalığı hakkında toplumda bilgi kirlenmesi denilebilecek yanlış anlamalara sebep olacak açıklamalar yapıldığını belirten Mehmet Ali Uzakgider, "Yetkili yetkisiz kişilerin yaptığı açıklamalar paniğe sebep oluyor" dedi.

Uzakgider, hayvanlardan insanlara geçen, sayıları 240'ın üzerinde olan, 'zoonoz' diye tabir edilen birçok hastalığın bulunduğunu ve insan sağlığını tehdit ettiğini söyledi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından 1987 yılından beri veteriner hekim istihdamı yapılmadığını dile getiren Uzakgider, "Hastalıklarla mücadelede önemli bir yer tutan Veteriner Araştırma Enstitüleri gerek teknoloji, gerekse uzman yönüyle geri bırakılmışlardır" diye konuştu.

Türkiye'nin kuş gribi gerçeğiyle yüzleşmek zorunda olduğunu belirten Mehmet Ali Uzakgider, "En iddialı olduğumuz tavukçuluk sektörü can çekişmektedir. Yayılan panik havası sebebiyle vatandaşlarımız kanatlı hayvan tüketmemektedir. İşletmelerde, veteriner hekim kontrolünde yetiştirilmiş ve kesilmiş, 70 derecenin üzerinde pişirilmiş hayvanların yenmesinde mahsur yoktur. Yeteri kadar hayvansal protein tüketemeyen halkımızın, ucuz, sağlıklı kanatlı ürünlerden mahrum kalmamalıdır" dedi.

Tarım İl Müdürlüğü'ne günde ortalama 15-20 arası kuş gribiyle ilgili ihbar aldıklarını kaydeden Uzakgider, şu ana kadar Denizli'de kuş gribi vakası görülmediğini söyledi. Kuş gribi vakasının ortaya çıkmasından sonra Denizli İl Tarım Müdürlüğü'nün alarm durumuna geçtiğini ve ilçelerde çalışan ekipler dahil izinlerin kaldırıldığını hatırlatan Uzakgider, "Şu ana kadar tüm ihbarlar değerlendirilmektedir.

Gelen ihbarlarda, bir panik havasının yaşandığının ortaya çıktığı görülmüştür. Vatandaşlar ellerindeki kanatlı hayvanları panik sebebiyle keserek çöpe atıyor. 'Bahçemize bir tane kumru var, balkonumuza bir kuş kondu, kuş balkona pisledi bundan hastalık geçer mi? Komşu tavuklarını bizim bahçeye saldı, benim tavuklarım var bunları itlaf eder misiniz?' gibi ilginç ihbarlar gelmektedir.

Tarım İl Müdürlüğü ekipleri her ihbarı ciddiye alarak üzerinde çalışıyor. Hastalıkla yüzleşmek zorundayız. Açıkta tavuk yetiştiriciliği ve göçmen kuşlar sebebiyle bu hastalığın kolay kolay ülkeyi terk etmeyeceği kanaatindeyim. Açıkta kanatlı hayvan yetiştiriciliğine son vermemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2006 Cumartesi 17:06:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?