3
Mayıs
2024
Cuma
GÜNCEL

Mimarlar Denizli'de toplandı

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Mimarlar Odası'nın 30. Yönetim Kurulu Toplantısı, Denizli Mimarlar Odası'nın ev sahipliğinde Denizli'de gerçekleştirildi.

Basına kapalı olarak yapılan kurul toplantısının ardından Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci ve Türkiye Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci'nin de katıldığı 'Çevre Yollarının Kentler Üzerindeki Etkileri' konulu panel düzenlendi.

Çatalçeşme Oda Tiyatrosu'ndaki panele, Denizli Valisi Gazi Şimşek, Denizli eski belediye başkanları ve çok sayıda mimar katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Süleyman Boz, Türkiye Mimarlar Odası'nın 30. Yönetim Kurulu Toplantısı'nın Denizli'de gerçekleşmesinden büyük gurur duyduklarını belirtti.

Panele Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, Türkiye Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci, Mimarlar Odası Denizli Şube Başkanı Süleyman Boz, Yüksek Mimar ve Şehir Planlayıcısı Omsan Ayradilli ve Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü Ulaştırma Ana Bilim Dalı Üyesi Doç. Dr. Halil Ceylan konuşmacı olarak katıldı.

Panelde konuşan Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci, yolların bütün bir vücudun organlarına giden kan damarları olduğunu söyledi. Yolların basit bir ulaşım yolu olmasının dışında, bir insanın nasıl gideceği konusunda yön verdiğini belirten Zeybekci, "Ama yollar eğer şehirler ve kentler oluşmadan önceden şekle konulabilirse şehrin gelişmesinde çok önemli fonksiyonları üstlenebilecek bir organ haline gelir.

Yollar bir şehrin gelişmesiyle ve kalkınmasıyla ilgili çok önemli bir faktördür. Arabaların ve insanların geçmediği bölgelerden güvenlik de, can güvenliği de geçmiyordur. Kullanılmayan yollardan ticaret ve ekonomi de geçmiyordur. Denizli'de yolların ne derecede önemli olduğunu ve ne kadar etken olduğunu şu andaki halimize bakarsak çok iyi anlayabiliriz" dedi.
Denizli'de uygulamaya konulmak istenen çevre yolları hakkında bilgi veren Zeybekci, "Denizli Belediye Başkanlığı'na seçildiğim gün arkadaşlarla birlikte Denizli'de 1. çevre yolu yapmak için çalışmalara başladık. Denizli Valisi Gazi Şimşek ile birlikte çevre yolunu yapmak istediğimiz bölgeleri gezerek buralarda incelemelerde bulunduk.

Daha önce bakanlığa gönderilen 1/25000'lik projenin içinde çevre ve otoyol projesinin olmayan kısmına bence yanlış olan ama koymak zorunda olduğumuz çevre yol ve otoyol projelerini de ekledik. Yapılan projede, çevre yolunu Kumkısık bölgesinden Akkale Belediyesi binasının bulunduğu bölgeden bağlamayı düşündük.

Projenin gerçekleşmesi durumunda İzmir ve Ankara yolları üzerinden gelen araçlar Denizli'ye uğramadan şehri geçecek. Çevre yolunun yer alması planlanan bölgede yeni yapılar oluşarak kentle yol arasındaki boşluk daha sonra kendini düzenli olarak gelişen bir kente dönüştürecektir" diye konuştu.

Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci'nin hazırladığı çevre yolu projesine karşı çıkan Türkiye Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci, kentlere yapılan çevre yollarının kentin ekonomisini ve tarımını bitirdiğini savundu. Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeybekci'nin Pamukkale Ovası üzerinden geçirmeyi düşündüğü projenin yanlış olduğunu söyleyen Ekinci, "Türkiye'de karayolları kent biçimlerini yok ediyor.

Kentin ekonomisini ve tarımını ortadan kaldırmaktadır. Bir kentin şehirlerarası ulaşım sorunlarını çözelim derken kentler ortadan kalkıyor. Zeybekci'nin düşündüğü çevre yolu yanlıştır. 30 yıllık mimarlık tecrübemle bunun yanlış olduğunu söylüyorum. Karayolları artık ellerini kentlerden çekmeli, kent dışına çıkmalıdır. Sıkışan her trafiğe yol açarak hiçbir yere varamayız.

Çünkü her yol açmanızda ileride yeni bir yol açmanız daha gerekecektir. Ben Muğla Belediyesi'nde mimarlık yaptığım dönemlerde belediye başkanının hayata geçirmek istediği ve geçirdiği bir proje vardı. Yıllarca bu projenin yanlış olduğunu söyledim ve beni dinlemediler. Marmaris'e ve Bodrum'a giden yolda araçlar şehir içine uğramadan kentten çıkmaktadır. Bu turizm bölgelerine gelen turistler kente uğramamaktadır.

Muğla turizm bölgesi olmasına rağmen hala belini doğrultamamıştır ve doğrultamayacaktır. Aynı şeyleri Denizli'de de yaşıyoruz. Ben başkanın planladığı projenin yanlış olduğunu söylüyorum. Pamukkale Ovası'ndan geçireceğimiz çevre yolu oradaki bölgenin tarımını bitirir. Kentin ekonomisini bozar.

Buradan geçen araçlar Denizli'yi hiç görmeden kenti terk edecektir" şeklinde açıklamalarda bulundu. Yapılan konuşmaların ardından panel sona erdi.

.
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2005 Pazar 12:23:43
Güncelleme :16 Ekim 2005 Pazar 12:31:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?