3
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

'İlk çocuğa çok önem vermeyin'

Denizli Yerel Gündem 21 Kadın Çalışma Grubu, Saltak Mahallesi'ndeki çalışmalarına, 19 Mayıs İlköğretim Okulu'nda, velilere yönelik olarak düzenlediği panelle devam etti. 19 Mayıs İlköğretim Okulu ve Sevil Kaynak İlköğretim Okulu velilerinin katıldığı panelde, iki konu ele alındı. Denizli Barosu Avukatı Bilsen Kurt, 'Aile içi şiddet' konusunda velileri bilgilendirdi.

PAÜ Klinik Psikoloji Uzmanı Talip Çabuk, velileri çocuklarının ruhsal sorunlarına nasıl yaklaşmaları gerektiği konusunda açıklamalarda bulundu. İlk olarak konuya genel bir giriş yapan Çabuk, daha sonra velilerin, konuya yönelik sorularını yanıtladı. Anne ve babaların yanı sıra anneanne ve babaannelerin de katıldığı panelde, soruların daha çok kardeş kavgaları ile çalışan anne ve babaların çocuklarının sorunlarına yönelik olarak yoğunlaştı. Anneanne ve babaannelerin, bulundukları yaşta, evlatlarının çocuklarına bakma görevini üstlenmelerinin çok kutsal bir görev olduğunu belirten Çabuk, "Ancak, baktığınız torunlarınız elinizde tuttuğunuz dinamitler gibidir. Okula alışamayan, kendine güveni tam olmayan çocuklar, genelde anneanne ve babaannelerin yetiştirdiği çocuklardır. Bu konu kaş yapayım derken göz çıkarmaya çok müsait bir konu" dedi.



 

 

Kardeş kavgaları ve ilk çocukların genelde içine kapanık ve kendine güvensiz olmaları konusunu da ele alan Çabuk, "Tüm anne ve babalar ilk çocuklarına aşırı ilgi gösteriyor ve kendi istedikleri gibi yetiştirmeye çalışıyorlar. Ancak daha sonra ikinci kardeş doğduğunda, ilk çocuk tahttan indiriliyor ve herkes yeni bebeğe daha çok ilgi duymaya başlıyor. Bu durumda ilk çocuk, 'Ben tam onların istediği gibi oldum. Ama onlar bebeğe ilgi gösteriyor' diyor ve kendine güvensiz bir birey oluyor. İlk çocukların kendine güvenleri, yere düşen vazo misali kırılıyor" diye konuştu. Üzerine çok titrenen çocuğun, sonradan ihmal edilmesi halinde ortaya çok kötü sonuçlar çıkabileceğini ifade eden Çabuk, "Birinci çocuğa çok önem verip, üstüne çok titremeyin. Sanki hiç ölmeyecekmişiz gibi çocuklarımızı kendimize bağlamamız çok yanlış" dedi.

Emin BARINER
Yayın Tarihi : 13 Ocak 2005 Perşembe 12:24:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?