3
Mayıs
2024
Cuma
YAŞAM

Laodikeia kazıları sona erdi

Denizli'de, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) tarafından Laodikeia Antik Kenti'nde sürdürülen kazı çalışmalarının tamamlanması sebebiyle dün akşam kokteyl verildi.

5 Haziran 2005 tarihinde kazı çalışmalarına başlanan Laodikeia Antik Kenti kazıları sona erdi. Kazı çalışmalarının bu yılki bölümünün tamamlanması sebebiyle antik kentin Suriye Caddesi'nde dün akşam bir kokteyl verildi.

Kokteyle Denizli Valisi Gazi Şimşek, Denizli Vali Yardımcısı İsmail Demirhan, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kazdağlı, Laodikeia Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Celal Şimşek, arkeologlar, kazı işçileri ve öğrenciler katıldı.

Kokteyl öncesi yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Başkan Doç. Dr Celal Şimşek, 4 ay boyunca devam eden Laodikeia 2005 kazı çalışmalarının yüzey araştırmaları, merkezi hamam, merkezi agora, batı tiyatrosu, Suriye Caddesi, İmparator Septimius Severus Çeşmesi çalışmaları, tapınak, kuzey nekropolü ve boya atölyeleri olmak üzere 9 farklı alanda devam etti.

Bu yılki çalışmalarımızın ilk ayağını oluşturan yüzey araştırmamızın amacı, antik kentteki Helenistik dönem öncesine dayanan buluntuların ortaya çıkartılması, Helenistik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim yoğunluklarının ve dağılımının tespit edilmesi, mermer mimari ve heykeltıraşlık malzemelerin yerlerinin belgelenmesi ve önemli olanların kazı evine taşınmasıdır.

Yüzey araştırmasında, kentin güney tarafında eski Tunç Çağı'na tarihlenebilecek seramik parçaları ve sileks taşından yapılan kesici ve delici aletler bulunmuştur. Bu da antik kaynaklarca Helenestik dönem öncesi Diospolis ve Rhoas olarak adlandırılan kutsal yerleşimin varlığını kanıtlamaktadır" dedi.

Buluntu kentin erken yerleşimlerinin, su kaynaklarının bulunduğu Gümüşçay Deresi yakınlarında olduğunu gösterdiğini ifade eden Şimşek, "Ayrıca Gümüşçay-Goncalı Deresi'ne yakın olan kentin batı tarafında klasik döneme tarihlenen seramikler bulunmuştur.

Bunun yanında araştırmalarımızla birlikte kentin tamamı gezilerek yerleşim yoğunlukları harita üzerine ve bilgisayar ortamına aktarılmıştır" şeklinde konuştu.

Laodikeia Antik Kenti'nde 3. kazı sezonunu geride bıraktıklarını anlatan Şimşek, "Kazılarımız süresinde antik kentte yapılan en büyük çalışmalardan biri de kentin etrafının tel örgüyle çevrilmesi ve bulunan eserlerin saklanıp korunabileceği depoların yapılmasıdır. Sona eren kazılarımıza valilik, belediye, üniversite ve kentin önde gelen işadamları gönülden destek olmuştur.

119 gün boyunca devam eden kazılarımızda İstanbul, Atatürk, Anadolu, Adnan Menderes, Bahçeşehir ve Selçuk üniversitelerinin arkeoloji, sanat tarihi, mimarlık, restorasyon bölümlerinden arkeologlar ve öğrenciler olmak üzere toplam 60 kişi, kazı işçisi olarak da 75 kişi görev yapmıştır.

Kazı sezonumuzda Denizli Belediyesi tarafından antik kente içme suyu getirilmiş, kazıda görev alan işçi ve öğrencilerimizin maaşları, yeme ve içmeleriyle ulaşımları çeşitli kuruluşlar tarafından karşılanmıştır" dedi.

Denizli Valiliği olarak 2005 yılı kazı çalışmalarına 250 milyar liralık destek sağladıklarını belirten Şimşek, "Kazı heyetimiz bu sene gerçekten başarılı bir sezonu geride bıraktı.

Sivil toplum kuruluşlarımız ve duyarlı işadamlarımız her zaman Laodikeia kazılarına destek verdi. Kazı çalışmalarının başladığı günden itibaren 40 derece sıcak altında çalışan görevliler tarihe adını yazdırmış bir kenti gün yüzüne çıkartmak için çaba gösterdiler.

Bu arada ülkemiz üzerinde hiçbir valiliğimiz sınırları içinde devam eden bir kazı çalışmasına bizim kadar destek olmamıştır. Buz burası için ayırdığımız ve kullandırdığımız ödenekle bir ilke imza attık" dedi.

Konuşmaların ardından kazı çalışmalarına katılan öğrencilerle destek veren işadamlarına yönelik Suriye Caddesi üzerinde kokteyl verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Ekim 2005 Salı 14:24:04
Güncelleme :4 Ekim 2005 Salı 14:27:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?