8
Mayıs
2024
Çarşamba
POLİS/ADLİYE

1 denizci kayboldu

İzmir Alsancak Limanı'nda meydana gelen deniz kazasında, Türkiye Denizcilik İşletmeleri'ne (TDİ) ait bir römorkörün batması sonucu bir denizci kaybolurken, 4 denizcinin ise kurtulduğu bildirildi.

İzmir Vali Yardımcısı Mesut Eser ve Liman Başkanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, kaza bugün saat 11.37 sıralarında Alsancak Limanı'nın 18 No'lu rıhtım açıklarında meydana geldi. Gemlik Limanı'ndan Alsancak Limanı'na yükünü boşaltmak üzere gelen Panama bandıralı "MSC Gıorgia" adlı kuru yük gemisini limana yanaştırma operasyonu sırasında, görgü şahitlerinin ifadesine göre gemi ile römorkör arasındaki halatın boşa düşmesi sonucu 9 ton ağırlığında ve 22 metre boyundaki 5 personeli bulunan kaptan Ahmet Öztayanç idaresindeki TDİ Yeşilköy adlı römorkör, gemiye çarparak alabora oldu. Kazada denize düşen römorkör kaptanı Ahmet Öztayanç (43) ve görevliler Ali Oktay Dinçer (43), Erol Baltacı (40), Hakkı Şen (40) kurtulurken, Mustafa Karahan adlı denizci kayboldu.

Olayın ardından bölgeye sevk edilen liman kurtarma ekipleri ve deniz polisi, kayıp denizciyi arama çalışmalarına başladı. Olayla ilgili soruşturma başlatılırken, kazadan sağ kurtulan römorkör kaptanı Ahmet Öztayanç ve diğer 3 personel, Alsancak Karakolu'nda ifade verdi.
Gemiyi 18 No'lu rıhtıma yanaştırma operasyonu sırasında görevli olan işçilerden Şahin Kaban, kazanın MSC Gıorgia adlı geminin römorkör tarafından yanaştırılması sırasında meydana geldiğini ifade ederek, "Gemi ile römorkör çarpıştı. Gemi römorkörü altına alarak, kırdı. İçindekiler denize düştü. 4 kişi kurtuldu, bir kişi ise römorkörle birlikte sulara gömüldü" dedi.

Kazaya sebep olduğu ileri sürülen MSC Giorgia adlı Panama bandıralı gemi rıhtıma yanaştırılırken, geminin yükünü boşalttıktan sonra İspanya'nın Valencia kentine gideceği öğrenildi.

Alsancak Limanı'nda Panama bandıralı kuru yük gemisinin 18 No'lu rıhtıma yanaştırılma operasyonu sırasında TDİ'ye ait Yeşilköy Romörkörü'nün batması olayı nedeniyle kuru yük gemisinin kılavuz kaptanı ifade verdi. Kaptan Metin Yavuz, ifadesi alındıktan sonra savcılığa gönderildi.

Edinilen bilgiye göre olay, bugün saat 11.37 sıralarında, Alsancak Limanı'nın 18 No'lu rıhtım açıklarında meydana geldi. Gemlik Limanı'ndan Alsancak Limanı'na yükünü boşaltmak üzere gelen Panama bandıralı MSC Gıorgia adlı kuru yük gemisini limana yanaştırma operasyonu sırasında, 9 ton ağırlığında ve 22 metre boyundaki 5 personeli bulunan kaptan Ahmet Öztayanç idaresindeki TDİ Yeşilköy adlı romörkör alabora oldu. Kazada, romörkörde bulunan kaptan Ahmet Öztayanç (43) ile görevli denizciler Ali Oktay Dinçer (43), Hakkı Şen (40) Erol Baltacı (40) ve Mustafa Karahan denize düşerken, romörkör de battı. Denize düşen denizcilerden 4'ü yüzerek kurtulurken, Mustafa Karahan adlı denizci sulara kapılarak kayboldu. Olaydan sonra gözlem altına alınan Panama bandıralı kuru yük gemisinin kılavuz kaptanı Metin Savaş, Alsancak Karakolu'na götürülerek ifadesi alındı. Kılavuz kaptan ifadesinde, geminin yanaştırılması sırasında romörkörün attığı çekme halatının gevşek kaldığı, geminin pervanelerinin geriye doğru çalışması nedeniyle de bu pervanelere dolanarak, romörkörün batmasına sebep olduğunu söyledi. Metin Savaş ifadesi alındıktan sonra adliyeye gönderildi.

.
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2006 Salı 16:46:33
Güncelleme :14 Şubat 2006 Salı 18:22:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?