8
Mayıs
2024
Çarşamba
POLİS/ADLİYE

'Binbir Surat'a 10 yıl hapis

İZMİR'de ‘Binbir Surat Yusuf' lakabıyla tanınan, daha önce aynı suçtan sekiz sabıkası bulunan 49 yaşındaki Yusuf Delener ‘Piyasaya sahte para sürmek' suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

İddiaya göre üç yıl önce M.S.T. ‘Piyasaya sahte para sürmek' suçundan sabıkalı Yusuf Delener'i telefonla arayıp, piyasaya sürmek için sahte banknot istedi. Anlaşma üzerine M.S.T., Yusuf Delener'in oğlu M.S.D.'nin İstanbul'daki bir banka şubesindeki hesabına 110 adet 10 milyon liralık (10 YTL) sahte bankot karşılığı olan 140 milyon lirayı (140 YTL) yatırdı. Sahte paralar kargoyla M.S.T.'ye gönderildi. M.S.T. de bu paraların 50'sini 100 milyon lira (100 YTL) karşılığında Ş.A.'ya, sattı. Ş.A., İzmir'in Menemen İlçesi'nde hayvan alımı sırasında 9'unu satış bedeli olarak gerçek banknotların arasında piyasaya sürmeye kalktı.

Paraların sahte olduğu anlaşılınca Ş.A. gözaltına alındı. Geri kalan 41 sahte para Ş.A.'nın evinin yanındaki ahırda bulundu. Ş.A. paraları M.S.T.'den aldığını söyledi. Bunun üzerine bu kişi de gözaltına alındı. M.S.T.'nin, üzerinde yapılan aramada 30 adet daha sahte 10 milyon liralık banknot çıktı. Genişletilen soruşturma kapsamında geri kalan 30 banknot F.D. ile S.E.'nin işletiği çay ocağında ele geçirildi. Polis olayla ilgili olarak M.S.T., Ş.A., F.D., S.E., Yusuf Delener'in oğulları T.D.,, M.S.D.'yi ‘Piyasaya sahte para sürmek' suçundan adliyeye sevk etti. 6 kişi tutuklanırken, ‘Binbir surat' lakaplı kalpazan Yusuf Delener hakkında gıyabi tutuklama kararı çıktı. Tutuklu sanıklardan M.S.D. ve T.D. beraat ederken, diğer dördü 3'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sanıklar cezalarını tamamladıktan sonra tahliye edildi. Bir yıl önce biten davada Yusuf Delener'in dosyası ise ayrıldı.

Beş ay önce, İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Mali Büro Amirliği ekipleri, ‘piyasaya sahte para sürmek' suçundan aranan Yusuf Delener ve 13 adamını, Mersinli Semtinde bulunan bir matbaada sahte para ve çek basıp piyasaya sürdüklerini belirleyerek yakaladı. Zanlıların hepsi çıkarıldıkları nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı.

Yusuf Delener tutuklanınca, İzmir 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen hakkındaki davaya devam edildi. Bu suçtan, dosyası ayrıldığı için tek başına yargılanan Yusuf Delener'in davası bugün karara bağlandı. Cezaevinde bulunan Yusuf Delener duruşmaya katılmazken, avukatı Ömer Ayebe hazır bulundu. Ayebe, müvekkilinin suçsuz olduğunu öne sürdü. Mahkeme heyeti sanık Yusuf Delener'i 10 yıl hapis, 91 YTL adli para cezasına çarptırdı. Avukat Ayebe, kararı temyiz edeceklerini söyledi.




Hürriyet
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2006 Cuma 16:54:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?