8
Mayıs
2024
Çarşamba
POLİS/ADLİYE

Bergamalılar AİHM'de kazandı

AİHM, Bergamalıların açtığı davada Türkiye'nin toplam 945 bin euro tazminat ödemesine karar verdi.

Mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) özel ve aile hayatına saygıyla ilgili sekizinci maddesi ve adil yargılama hakkıyla ilgili altıncı maddesinin ihlal edildiği görüşüne vardı.

Bergama ve çevre köylerde yaşayan 315 kişi, Ovacık Altın Madeni'ne işletme izni verilmesine itiraz ederek, AİHM'e başvurmuştu.

Bu kişiler, madene işletme belgesi verilmesi ve ardından yaşanan sürecin 'yaşam hakları' (AİHS'nin ikinci maddesi), 'özel ve ailesel yaşamlarına' (sekizinci madde) bir saldırı olduğunu savunuyor.

Verdikleri hukuki mücadeleden sonuç alamadıkları için AİHM'e başvuran köylüler, 'adil yargılama hakkı' ve 'mahkemelere etkin başvuru haklarından da mahrum bırakıldıklarını' belirtmişlerdi.

Bergamalılar altın madenini istemiyor

Bergama'daki madende siyanür yöntemiyle altın üretildiği ve bunun topraklarına zarar verdiği gerekçesiyle, köylüler ve çevreciler yıllardır madenin kapatılması için mücadele veriyor.

Buna karşılık, ekonomiye önemli katkılar yapabilecek önemli ölçüde altın rezervine sahip olduğu halde, bu rezervleri işletmediği için Türkiye sık sık tartışmaların hedefi oluyor.
.
Yayın Tarihi : 28 Mart 2006 Salı 13:24:35
Güncelleme :28 Mart 2006 Salı 13:50:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?