8
Mayıs
2024
Çarşamba
POLİS/ADLİYE

İzmir'de 'Zakkum Operasyonu'

İzmir Ülkü Ocakları Başkan eski Yardımcısı ve Hatay Ülkü Ocakları eski Başkanı'nın liderliğini yaptığı iddia edilen 16 kişilik çete, haraç, zorla senet imzalatmak, işkence, uyuşturucu madde ve silah kaçakçılığı, tarihi eser kaçakçılığı, göçmen kaçakçılığı, tefecilik, ırza geçme gibi suçlardan yakalandı.

Edinilen bilgiye göre, yaklaşık 8 ay önce İzmir İl Jandarma Komutanlığı'na müracaat eden iki işadamının, bazı şahısların kendilerine tehdit, baskı ve şiddet uygulayarak zorla senet imzalattırdıkları, kendilerine ait plastik eşya imalatı yapan iki fabrikayı ellerinden almaya çalıştıklarını beyan etmeleri üzerine geniş çaplı soruşturma başlatıldı. Yapılan araştırma neticesinde şikayet edilen şahısların, Hatay Ülkü Ocakları eski Başkanı Yüksel Ceylan ve İzmir Ülkü Ocakları Başkan eski Yardımcısı Mahmut Keskin liderliğindeki çıkar amaçlı suç örgütüyle birlikte hareket ettikleri ve işledikleri suçlarla örgüte gelir sağladıkları tespit edildi. İzmir İl Jandarma Komutanlığı tarafından geçtiğimiz gün başlatılan "Zakkum Operasyonu" çerçevesinde eş zamanlı olarak şüphelilere ait 36 ayrı ev ve işyerine baskın düzenlendi. Operasyonda Yüksel Ceylan (41), Mahmut Keskin (39), F.G. (40), Ş.A. (60), O.Ç. (40), G.Y. (45), C.B. (46), T.K. (26), S.T. (49), N.U. (42), F.B. (25), Ş.Y. (45), İ.B. (35), M.E. (41), R.U. (30) ve G.K. (33) isimli 16 şüpheli yakalandı. Zanlıların ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda ise 6 adet tabanca, 3 adet av tüfeği, 65 adet mermi, 2 adet kama, 1 adet pala, 1 adet cop, 500 bin YTL civarında tahsilat yapmak amacıyla alınmış çek-senet, 11 adet tapu, 19 adet suçta kullanılan cep telefonu ele geçirildi.

Bu arada, yaklaşık bir ay önce 2 şahsı kaçırıp işkence yaparak üzerlerindeki para ve otomobillerini gasp eden aynı örgüt üyesi S.T. (42), H.G. (27) ve Ş.K'nın (35) jandarma ekipleri tarafından Çeşme'de suçüstü yakalandıkları ve çıkarıldıkları adli makamlar tarafından tutuklandıkları bildirildi. İzmir'in Çeşme İlçesi'nde yapılan operasyonda 3 örgüt elemanının üzerlerinde, araçlarında ve evlerinde yapılan aramalarda da 2 adet tabanca, 1 adet av tüfeği, 38 değişik çaplarda mermi, 2 çift sahte araç plakası, 62 bin YTL civarında tahsilat yapmak amacıyla alınmış çek-senet, 25 adet tapu, 9 adet mağdurlara ait nüfus cüzdan sureti ve sürücü belgesi ile 7 adet mağdurlara ait ikametgah belgesi ele geçirildi.

Yapılan açıklamada, çete üyelerinin 2 işadamının plastik eşya imal eden fabrikalarını ellerinden almak maksadıyla kaçırılarak işkence yapılması, boş senet imzalattırılması, haraç alınması, bir iş adamının kaçırılarak işkence yapılması ve ortağı olduğu diş kliniğindeki hisselerinin elinden alınması, siyasetle iştigal eden bir şahıstan haraç alınması, iki etiket firmasından haraç ve senet alınması, yaşlı bir şahsın evine girilerek ellerinin ve ayaklarının bağlanıp, darp edilmesi, paralarının ve tarihi değere sahip bir Kur'an-ı Kerim'in gasp edilmesi, bazı şahısların kaçırılarak işkence yapılıp çek-senet tahsilatı yapılması ve paralarının gasp edilmesi, iki şahsın kaçırılarak işkenceyle paralarının ve arabalarının gasp edilmesi, boş senet imzalatılması ve arabanın kendilerine devredildiğine dair protokol yapılıp imzalatılması, üst düzey emekli bir bürokratın oğlunun tehdit edilerek borcuna karşılık başkasına vermiş olduğu senedin tahsil edilmesi, paravan şirketler aracılığıyla uluslararası kara para aklama ve usulsüz kredi çekerek banka dolandırmaya teşebbüs edilmesi, uyuşturucu madde ve silah kaçakçılığı, tarihi eser kaçakçılığı, vergi kaçakçılığı, göçmen kaçakçılığı, izinsiz kazı, kredi kartı yolsuzluğu suretiyle dolandırıcılık, tefecilik, zorla ırza geçme, sahte fatura tanzim etmek ve satmak gibi suçlara karışarak 24 kişiyi mağdur ettikleri ifade edildi.

Çıkar amaçlı suç örgütünün suç işlediği bölgeler arasında İzmir ve Urla, Çeşme, Menderes, Aliağa ilçeleri ile Balıkesir, Muğla, Ankara ve Antalya'nın olduğu belirtildi. Yakalanan zanlılar, savcılığa ifade vermek üzere sabah saatlerinde İzmir Adliyesi'ne sevk edildi.

.
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2006 Pazar 16:03:20
Güncelleme :9 Nisan 2006 Pazar 16:14:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?