8
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

19 arıtma tesisinden ilkinin yapımı Aliağa'da başladı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce 19 yerleşim biriminde kurulması planlanan arıtma tesislerinden ilkinin yapımı, Aliağa'da başladı.

10 ilçe ve 38 ilk kademe belediyesinin sınırlarına dahil olmasıyla sorumluluk alanı genişleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu yerleşim alanlarının sorunlarını tek tek ele alarak çözmeye başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, ilçe ve ilk kademe belediye başkanlarına gerçekleştirdiği ziyaretlerde öncelikli sorun olarak belirlenen yolların asfaltlanması işi geçtiğimiz yıl büyük ölçüde tamamlandı. Şimdi de birçoğu turistik yerler olmasına rağmen yıllardır yaşanan ve büyük bir çevre sorunu olarak ortada duran evsel atıkların bertaraf edilmesi için hazırlanan projeler yaşama geçiriliyor. 19 yerleşim yerinde kurulması planlanan "Doğal Filtreli Atıksu Arıtma Tesisleri"nden birinin yapımına Aliağa'da başlandı. İlçede kurulacak 2 adet arıtma tesisinden ilki, Eylül ayında hizmet vermeye başlayacak.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Aliağa'da inşaatına başlanan tesisi gezerek çalışmaları yerinde izledi. Balıklıova, Ürkmez ve Özdere'de kurulacak arıtma tesisleri için de ihaleye çıkıldığını belirten Başkan Kocaoğlu, "Tesislerin kurulacağı alanlar ilgili belediyelerce belirlenip bize teslim edilir edilmez diğerlerinin de peş peşe ihalesine çıkacağız. Tesislerin kapasite ve büyüklüğünü nüfus yoğunluğuna göre planlıyoruz. Buna göre de 7- 8 ay veya 3-4 ay gibi sürelerde bitirip hizmete almayı hedefliyoruz. Amacımız İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırlarına dahil olan 48 belediye ve 162 köyün evsel atıksu sorununu çözerek çevre, nehirler ve denizlerimizin kirlenmesini önlemek" dedi.

Aliağa'da ilk Doğal Filtreli Atıksu Arıtma Tesisi'nin yapımına geçtiğimiz ay başlandığını bildiren Başkan Kocaoğlu, "Tesisimiz 6 ay gibi kısa sürede bitirilerek Eylül ayında hizmete girecek. Amacımız Gediz ve Küçük Menderes'i de kurtararak Körfez'e gelebilecek tüm kirliliğin önüne geçmek" diye konuştu.

Kocaoğlu, Aliağa'da kurulacak ikinci arıtma tesisinin yapımına da yer tespitinin ardından başlanacağını sözlerine ekledi.

Tesisler, tamamen doğal malzeme kullanılarak yapılacak. Tesisler, ikişer adet doğal taş filtresi ve ağaçlık alandan oluşturulacak. Doğal taş filtreler, biyokütle oluşumunu sağlayarak atıksuyun biyolojik oksijen ihtiyacını istenilen seviye getirecek. Ön arıtma safhasında kireç dozlanacak ve atıksu patojen unsurlardan temizlenecek. Atıksudaki karbon, azot, fosfor ve ağır metal giderimini ise filtrelerden sonra oluşturulacak olan ormanlık alana dikilecek ağaç kökleri sağlayacak. Bunun için dünyanın çeşitli ülkelerindeki benzer tesislerde kullanılan okaliptusun camadulensis ve vetiveria nash türleri dikilecek. Aliağa Doğal Filtreli Atıksu Arıtma Tesisi'ne bu kapsamda 10 bin ağaç dikilecek.

Bu arada, sistemin sağlayacağı yararlan konusunda ise şu bilgiler verildi:
"Yenilenebilir bir sistem olması dolayısıyla zaman içinde ortaya çıkacak gereksinim doğrultusunda geliştirilebilir. Atık çamur problemi yok. Enerji ve idari güç istemiyor, bu nedenle işletme masrafı bulunmuyor. Her tesis günde 11 bin metreküp atıksu arıtacak kapasitede. Kurulacak tesisler sayesinde yerleşim alanlarının evsel atıksu sorunu ortadan kalkacak. Özellikle turizm potansiyeli bulunan bölgelerde deniz kirliliği önlenmiş olacak."

.
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2006 Pazartesi 15:38:39
Güncelleme :17 Nisan 2006 Pazartesi 15:46:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?