9
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Müteahhitlerden iflas uyarısı

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Meclis Başkan Vekili ve Bina Yapım Onarım Komitesi üyesi Necip Nasır, son dönemde piyasada yaşanan dalgalanmaların ardından inşaat malzemelerine yapılan zamların müteahhitleri isyan ettirdiğini söyledi. İnşaat malzemelerine yapılan yüzde 70 ile 100 arasında değişen zamlar nedeniyle İzmirli müteahhitlerin büyük sıkıntı yaşadığına dikkat çeken Nasır, zamların bu şekilde devam etmesiyle iflasların başlayacağı uyarısında bulundu. 

İZTO Mücahit Büktaş Salonu'nda inşaat sektörünün sorunlarıyla ilgili gerçekleştirilen toplantıda İzmirli müteahhitler adına konuşan İZTO Meclis Başkan Vekili ve Bina Yapım Onarım Komitesi üyesi Necip Nasır, piyasadaki dalgalanmaları bahane ederek zam yapan firmaları fırsatçılıkla suçlayarak, bu firmaların kendilerine de zarar vereceklerini, fırsatçı davrananlara sektörlerinin gerekli tavrı göstereceğini söyledi. Demir fiyatlarının bir anda 670 bin liradan 1 milyon 100 bin seviyelerine çıktığını kaydeden Nasır, "Döviz artışıyla birlikte inşaat ara malzemesinde yüzde 20 ile 50 arasında artış oldu. 

Bunlara mazeret gösterilecek bir neden yok. İhracata ucuz iç piyasaya pahalı satılan çimento, demir ve bunun gibi inşaat ana malzemelerinin ucuz ihracına önlemler alınmalı veya iç piyasada ihraç fiyatından arz edilmeli. 30-40 dolara ihraç edilen çimento, iç piyasaya 80-100 dolara satılıyor. Buna mutlaka bir önlem alınmalı" dedi. 

Kredilerin ucuzlaması, uzun vadeli ödemelerle konut sahibi olunması, çıkacak Mortgage Yasası'nın beklentisiyle inşaat sektöründe hareketliliğin yaşandığını vurgulayan Nasır, yasanın içeriğinin açıklanmadığını, ne getirip ne götüreceği hakkında netlik yaşanmadığını kaydetti. Nasır, "Müteahhitlerin artan malzeme fiyatlarının ardından konut fiyatlarını artırması mümkün değil. 

Çünkü bu tamamen arz talep dengesi. Fiyatı yükselttikleri takdirde bunu satamayacaklarını biliyorlar. Artış yapamadıkları için sermayelerini tüketiyorlar. Öz sermaye bittiğinde ise sektör sıkıntıya düşecek. Artışların bu şekilde devam etmesi halinde önümüzdeki günlerde yavaş yavaş iflasların başlayacağını düşünüyoruz" diye konuştu. 

Sektörlerinde yüzde 5 olan stopajın yüzde 2-3 seviyelerine düşürülmesini beklerken, TBMM'nin stopaj oranını yüzde 15'e çıkarmakta olduğunu dile getiren Nasır, stopaj oranının yüzde 2-3'e düşürülmesini istediklerini söyledi. Türkiye'de hazır betonun en pahalı satıldığı kentin İzmir olduğuna da dikkat çeken Nasır, İstanbul ve Ankara'da yılbaşından beri 3 kez zam gelmesine rağmen en pahalı betonun hala İzmir'de olduğunu kaydetti. 

Türkiye'de çok fazla sayıda konut olduğunu belirten Nasır, seçeneklerin fazla olmasının insanların konut edinmesini kolaylaştırıp, sektörü hareketlendirdiğini, bunun sonucunda da faizlerin yükseldiğini sözlerine ekledi.
.
Yayın Tarihi : 2 Haziran 2006 Cuma 19:17:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?