8
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

ABD Büyükelçisi Wilson İzmir'de

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) 4 Temmuz Bağımsızlık Günü kutlamaları kapsamında verilecek resepsiyon için İzmir'e gelen Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Vali Oğuz Kağan Köksal ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu ziyaret etti. Büyükelçi Wilson, Türkiye ve İzmir ile ABD arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için bir çok fırsat olduğunu söyledi. 

ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, ilk ziyaretini İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal'a yaptı. Büyükelçi Wilson'un Türkiye'ye atanmasının ardından ilk kez İzmir'i ziyaret ettiğini belirten Vali Köksal, "İzmir olarak ABD ile nasıl ilişkilerimizi artırabiliriz, iş adamlarımız ABD'li işadamlarıyla nasıl işbirliği yapabiliri konuştuk, ben de anlattım" dedi. 

ABD'nin 4 Temmuz Bağımsızlık Günü sebebiyle Türkiye'de 4 kentte kutlamalar yapacağını, ilk kutlamanın İzmir'de yapılacağını, Wilson'un kendisini de davet etmek amacıyla bu ziyareti gerçekleştirdiğini kaydeden Köksal, bu tür ziyaretlerin zaten var olan ilişkileri daha üst düzeye çıkartacağının altını çizdi. 

İzmir'e ilk kez geldiğini, Türkiye'ye geldiğinin ilk aylarında bu önemli ticaret kentini ziyaret etmek istediğini, ancak bu ziyaretin verecekleri resepsiyon nedeniyle şimdi gerçekleştiğini vurgulayan Büyükelçi Wilson ise, "İzmir'de kalacağım 1.5-2 gün içerisinde ekonomik, ticari, siyasi ve akademik çevrelerin temsilcilerini ziyaret edeceğim. 4 Temmuz ABD'nin bağımsızlık günü, bu çerçevede İzmir'de bir resepsiyon vereceğiz. Biz buraya gelerek ABD'nin Türkiye'ye, İzmir'e olan ilgisini göstermek istedik. 

Büyükelçi olarak görevlerimizden birisi de iki ülke ilişkilerini geliştirmek. İki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için bu bölgede bir çok fırsatlar var" diye konuştu. 

Ziyarette Vali Köksal, Büyükelçi Wilson'a İzmir'i tanıtan bir kitap verirken, konuk Büyükelçi de ABD'yi tanıtan bir kitap verdi. Vali Köksal, kitabı verdikten sonra "Bu kitaptan bir daha geldiğinde sınav yapacağım, sorular soracağım" diyerek espri yaparken, Wilson'da kendisine aynı espriyle cevap verdi. Büyükelçi Wilson, daha sonra İzmir Valiliği Anı Defteri'ni de imzaladı. 

Valilik ziyaretinin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne Konak Meydanı'ndan yaya olarak geçen Büyükelçi Wilson, burada Başkan Aziz Kocaoğlu tarafından karşılandı. Bir süre basına kapalı olarak süren ziyarette basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Wilson, Başkan Kocaoğlu ile çok ilginç bir toplantı yaptıklarını, İzmir'in çok güzel bir şehir olduğunu belirterek, belediyenin bu güzelliği daha da geliştirmek için hizmetlerini sürdürdüğüne tanık olduğunu ifade etti. 


Kentin gelişimine kendilerinin yardımlarının ne şekilde olabileceği konusunda görüştüklerini bildiren Büyükelçi Wilson, Türkiye'nin çeşitli yerlerinden belediye başkanlarının ABD'ye gönderildiği bir programın olduğunu, giden belediye başkanlarının ABD'deki belediye başkanları ile tanıştıklarını, görüş alışverişinde bulunduklarını, bunları Başkan Kocaoğlu'na anlattığını ve davet ettiğini söyledi. 


Wilson, katı atıkların bertaraftı ile ilgili de bir programın bulunduğunu, bundan da söz ettiklerini, katı atıkların bertaraftı konusunda çalışma yapan ABD şirketlerinin bulunduğunu, bu konuda da işbirliği yapılabileceğini anlattığını ifade etti.

 
Başkan Kocaoğlu da, Büyükelçi Ross Wilson'a İzmir kentinin geleceği ve vizyonuyla ilgili bilgiler verdiğini, işbirliği yapabilecekleri konularla ilgili ilişkilerin kurulması konusunda görüşlerini paylaştıklarını, güzel bir görüşme olduğunu belirtti. 

Başkan Kocaoğlu, Büyükelçi Wilson'a ziyaretinin anısına İzmir ve Büyükşehir Belediyesi'nin sembolü olan Saat Kulesi'nin kabartma bir resmini hediye ederken, Wilson'da Kocaoğlu'na ABD ile ilgili bir kitap verdi. ABD Büyükelçisi Wilson'un İzmir temasları devam ediyor.
.
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2006 Pazartesi 12:40:50
Güncelleme :26 Haziran 2006 Pazartesi 18:13:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?