9
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Agora'ya 35 bin euro destek

Dünya çapında 150 arkeolojik ve kültürel projeye destek olan Fransa Dışişleri Bakanlığı, Agora kazıları için de 35 bin Euro destek verecek. İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret eden Fransızlar, yeni projeler için de destek sözü verdi. 

Fransa Dışişleri Bakanlığı Sosyal Bilimler ve Arkeolojik Araştırmalar Dairesi Başkan Yardımcısı M. Michel Pierre, Fransa Bilimsel Araştırmalar Merkezi Müdür Yardımcısı François Favory, Sorbone Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Fransız Arkeolojik Araştırmalar Konseyi Başkan Yardımcısı Prof. François Baratte, Fransız İstanbul Anadolu Araştırmaları Merkezi Müdürü Pierre Chuvin'den oluşan Fransız heyet, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti. İzmir'e özel önem verdiklerini kaydeden ve başta Agora olmak üzere İzmir'in arkeolojik potansiyelini ortaya çıkarabilmek için Fransa Dışişleri Bakanlığı'nın gerekli desteği sağlayacağını belirten Fransa Dışişleri Bakanlığı Sosyal Bilimler ve Arkeolojik Araştırmalar Dairesi Başkan Yardımcısı M. Michel Pierre, ilk etapta İzmir'in arkeolojik haritasının çıkarılacağını ve bir bilgi bankası oluşturulacağını kaydetti. Fransa Dışişleri Bakanlığı'nın 2006 yılı için Agora kazılarına ilk etapta 35 bin Euro kaynak sağlama kararı aldığını ifade eden Pierre, "Bu kaynak artarak devam edecek. Geliştirilecek projelere göre, başka kaynaklardan da destek sağlanacak. Türkiye ile işbirliğine çok önem veriyoruz. Sadece Agora değil, diğer alanlarda da kazı ve tarihi varlıklarla ilgili olarak, ortak çalışma yapabiliriz. Fransa'da bu konuyla ilgili çok sayıda bilim adamı mevcut. İlk olarak İzmir Arkeoloji Haritası üzerine çalışma yapabiliriz. Dokümantasyonların analizi ve kazılarda çıkan her şeyin araştırmasını yapacağız" dedi. 

Tepekule, Agora ve Kadifekale projelerine destek olduklarını anlatan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Agora kazı alanındaki sorunların giderildiğini, kazıların kısa bir süre sonra yeniden başlayacağını söyledi.
.
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2006 Pazartesi 17:25:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?