9
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Aliağa S.O.S veriyor

İzmir'in sanayi ilçesi Aliağa, petrokimya tesisleri, demir çelik fabrikaları ve gemi söküm tesisleriyle uzun süredir çevre kirliliği alarmı veriyor.

Fabrikaların bacalarından çıkan duman, kilometrelerce öteden fark ediliyor.

Uzmanlara göre kirliliğin kaynağı, gemi söküm tesisleri ile hurda demirin eritildiği demir çelik fabrikaları.

Bu tesislerde ortaya çıkan asbest ve diğer tehlikeli atıkların, 'Türk Çevre Mevzuatı'na aykırı şekilde depolandığı iddia ediliyor.

İlçede fabrikalardan çıkan baca tozlarının geri kazanımı için tesis kurmak isteyen İngiliz firması ZincOx'un da bu yönde bir raporu var.

Raporda, tehlike çanlarının uzun süredir çaldığı ilçede çevre ve yaşayanlar için en büyük tehditin gemi söküm tesisleri ile bacaları gerekli kontrollerden uzak tutmaya devam eden dünya hurdasının eritildiği demir çelik fabrikaları gösterildi.

'Tuzla'dan beter'

Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi Başkanı ve Elele Hareketi Dönem Sözcüsü Prof. Dr. Ertuğrul Barka da, 'Tuzla'dan beter' açıklaması yaptı, "Aliağa, Avrupa Birliği ülkelerinin çöplüğü haline geldi" dedi.

Barka, "Aliağa'da bir çevre felaketi yaşanmaktadır. İngiliz firmasının raporu bunu kanıtlamaktadır. Hem gemi söküm, hem de demir çelik fabrikaları çevreyi tehdit ediyor. Yetkililerin bir an önce Aliağa için önlem alması gerekmektedir" diye konuştu.

Prof. Dr. Barka, bütünüyle olumsuzluklar içeren raporu hazırlayan İngiliz ZincOx firmasının Aliağa Küçük Sanayi Sitesi'nde kurmak istediği tesise karşı oldukları belirterek, denetlemenin yapılmadığı yerde ilçenin kaderinin bir firmaya bırakılamayacağını söyledi.

Kirlilik bakanlık onaylı

14 yıl boyunca Aliağa'da belediye başkanlığı yapan CHP İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü de sadece Tuzla'daki varillere kilitlenilmemesi gerektiğinin altını çizerek, "Aliağa'da kirlilik 365 gün devam etmektedir" dedi.

Konuyu meclise taşıyan Ülkü, fabrikadaki atıkların zehirli olduğunun Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından da onayladığına dikkat çekti.

Ülkü, "Aliağa'daki çevre raporunu hazırlayan İngiliz firmasına karşıyım. Mücadelem de sürecek. İlçede hava, su ve toprak kirlenmektedir. Çevre Bakanlığı verdiği yanıtta demir çelik fabrikalarından çıkan atıkların tehlikeli atıklar olduğunu belirtmiştir" diye konuştu.
Cnnturk
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2006 Salı 17:02:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?