9
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Deprem için bilinçlendirme CD'si hazırlandı

İzmir Valiliği'nin muhtemel bir depreme hazırlık amacıyla yaptığı çalışmalar kapsamında Hak Arayanlar Derneği tarafından hazırlanan deprem eğitim CD'si, Vali Oğuz Kağan Köksal'ın da katıldığı bir toplantıyla tanıtıldı.

Hazırlanan deprem eğitim CD'sinin konuklara tanıtıldığı TCDD 3. Bölge Müdürlüğü Salonu'ndaki toplantıda konuşan İzmir Valisi Köksal, geçtiğimiz yıl sonlarında yaşanan Seferihisar depremini hatırlatarak, depremden çok depremin ardından çıkartılan söylentilerin insanları 20 gün boyunca perişan ettiğini söyledi. Yeterli deprem bilincinin oluşmaması nedeniyle bu tür söylentilerin etkili olduğunu ifade eden Köksal, yaşananların deprem bilincinin kazanılması ve nasıl davranılması konusunu gündeme getirdiğini bildirdi. "Deprem olacağını bileceksiniz, ona göre tedbirleri alacaksınız" diyen Vali Köksal, önceden hazırlıklı olunması, depreme dayanıklı binaların yapılması, deprem anında nasıl davranılması ve deprem olduktan sonraki tedbirler konusunda genel bir deprem bilincine herkesin sahip olması gerektiğini belirtti.

Bilgili insanın aynı zamanda soğukkanlı insan olduğunu vurgulayan Köksal, deprem öncesi, sırası ve sonrasındaki davranışların bilinçli olması halinde zararın da az olacağının altını çizdi. İzmir'de bu amaçla bir eğitim çalışması başlatıldığını, mahallelere kadar gidilerek ve muhtarlarla işbirliği yapılarak gönüllüler bulunması ve eğitilmesi konusunda çalışmaların devam ettiğini bildiren Köksal, bunların eğitilmesiyle böyle bir durumun ortaya çıkması halinde işlerin daha kolay üstesinden gelineceğini söyledi. Köksal, "Depremlerdeki en önemli sıkıntılardan birisi de uydurmalardır. Uydurma şeyler ortaya atılmaya başlar. Gerçekle uzaktan yakından ilgisi olmayan bu söylentiler yüzünden Seferihisar'da insanlar, depremden sonraki 20 günde perişan oldu. Onun için balon haber deprem kadar yıkıcıdır" şeklinde konuştu.

Deprem için bilinçlenmek gerektiğini, bu nedenle sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere herkesin katkısını beklediklerini, Hak Arayanlar Derneği'nin de bir katkıda bulunmak amacıyla deprem eğitim CD'si hazırladığını ifade eden Vali Köksal, "Depremin verildiği zararların en aza indirilmesiyle ilgili bir çalışma oldu. Herkesin bu çalışmalara, özellikle de mahalle halkı vatandaşlarımızın katılmasını rica ediyorum" dedi.

Hak Arayanlar Derneği Genel Başkanı Sacit Celayir de, depreme hazırlık çalışmalarında diğer sivil toplum kuruluşlarına örnek olması amacıyla İzmir Valiliği'nin de katkısıyla bu CD'yi hazırladıklarını söyledi. Celayir, tanıtım toplantısının sonunda CD'nin hazırlanmasına katkıları nedeniyle Vali Oğuz Kağan Köksal, Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, İl Dernekler Müdürü Bülent Korkmaz, İl Savunma Müdürü Faruk Üner ile Buca Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Müdürü Enver Türkoğlu'na plaket, katılımcı sivil toplum kuruluşlarına da teşekkür belgesi verdi.

.
Yayın Tarihi : 13 Nisan 2006 Perşembe 20:47:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?