8
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

EÜ'de Türkçe'nin gücü konferansı

Ege Üniversitesi (EÜ) Edebiyat Fakültesi tarafından Atatürk'ün doğumunun 125. yılı münasebetiyle "Türkçe'nin Gücü ve Yabancılaşma" konulu bir konferans düzenlendi. 

Konferansta konuşan EÜ Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Öner, gençlerin Türkçeci bir bilinçle yetiştirilmesi gerektiğini söyledi. Günümüzde yabancı dil öğrenme konusunun saptırıldığını belirten Prof. Dr. Öner, "Türkçe'deki en büyük tehlike bilim ve öğretim dilindeki yabancılaşmadır. Elbette yabancı dillerin getirdiği bilgilere kapanmadan genç kuşaklara en iyi şekilde yabancı dili öğretmeliyiz. Ancak yabancı dil öğrenmek, yabancı dilde ders anlatmakla eşdeğerde tutulmamalıdır. Bu şekilde yabancı dil dünyadaki gelişmeleri izlemede bir araç olmaktan çıkıp amaç haline gelmektedir" dedi. 

Bilim dilinin Türkçe olması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Öner, "Türk Dil Kurumu'nca bilim üretimi ve öğretimi açısından Türkçe'yi geliştirecek tedbirler alınmıştır. Türkçe'nin özünde büyük bir üretim gücü bulunmaktadır. Bugün bilgisayar alanında on bin terimin Türkçe karşılığı konmuştur. Mühendislik ve diş hekimliği gibi alanlarda terimler Türkçeleştirilmektedir. Dünya dillerinde Türkçe'den alıntı pek çok sözcük bulunmaktadır. Örneğin Sırpça'da 9 bin, Ermenice'de 4 bin 262, Yunanca'da 3 bin, İngilizce'de ise 470 Türkçe kelime bulunmaktadır" diye konuştu.
.
Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2006 Perşembe 14:08:21
Güncelleme :20 Mayıs 2006 Cumartesi 17:43:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?