8
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

EÜ'den Turgut Özakman'a fahri doktora

Ege Üniversitesi Senatosu tarafından araştırmacı-yazar Turgut Özakman'a fahri doktora unvanı verildi.
 
Ege Üniversitesi Kampüs Kültür Merkezi'nde İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, öğretim üyeleri ve çok sayıda davetlinin katılımıyla düzenlenen toplantıda konuşan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ülkü Bayındır, Turgut Özakman'ın çalışmalarının ürünlerinden biri olan "Şu Çılgın Türkler" romanının, son yıllardaki kültürel ve toplumsal hayatımızda gerçek bir kilometre taşı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Bayındır, "Turgut Özakman'ın bir ömrü dolduracak kadar yoğun çalışmalarının sonucu olan ve yayınlandığı ilk 8 sekiz ayda 212. baskısı yapılan, korsan baskılarıyla birlikte rekor düzeyde satış rakamlarına ulaşan bu roman, Kurtuluş Savaşı'mızın destanını sunmaktadır. Şu Çılgın Türkler, Türk toplumunun yakın tarihimizle ve Kurtuluş Savaşı'nın öyküsüyle buluşmasını sağlamıştır. Kurtuluş Savaşı'nı, tarih kitaplarının sayfalarından çıkarıp hayata taşımayı başarmıştır" dedi.
 
Bu eserin toplumun içinde bulunduğu kolektif ruh halinin dinamikleriyle örtüşerek, yeni kuşakların geleceğe daha güvenle ve inançla bakmasına katkıda bulunduğunu açıklayan Prof. Dr. Bayındır, "Bu eser, pek çok araştırmacı ve yazarın yakın tarihimize eğilmesine yol açmış ve yayın dünyamız, Şu Çılgın Türkler'in hemen ardından, onun açtığı yolda ilerleyen pek çok kitapla tanışmıştır. Bu nitelikleri ve sonuçları itibariyle Şu Çılgın Türkler, kelimenin dolu dolu anlamında bir sosyal fenomen olmuştur. Tüm bu düşüncelerin ışığında komisyonumuz Turgut Özakman'a fahri doktora unvanının verilmesinin uygun olacağı kanaatine varmıştır" diye konuştu.
 
Toplantıda "Milli Mücadele" konulu bir konferans veren Turgut Özakman, bu eseri 1950 yılından bu yana derlediği anılarından yararlanarak hazırladığını açıkladı. O dönemin tanıklarıyla birebir konuştuğunu ve Milli Mücadele yıllarına ait her türlü yayınları, fotoğraf ve haritaları bir araya getirdiğini belirten Özakman, Sakarya Zaferi'nin Türk tarihinin dönüm noktası olduğunu ifade etti.
 
Konferansı yoğun ilgi nedeniyle izleyemeyenler içinse salon dışına canlı ses düzeni kuruldu.
.
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2006 Perşembe 21:08:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?