9
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

İzmir, EXPO'ya resmen aday

İstanbul'un 2010 yılında Kültür Başkenti ilan edilmesinin hemen ardından, Türkiye bir başka dev organizasyona daha talip oldu. Dünyanın en büyük organizasyonu ve "Dünya Fuarı" olarak adlandırılan EXPO'yu 2015 yılında İzmir'de düzenlemek üzere Türkiye resmen aday oldu. 

Belirlenen bir tema çerçevesinde 5 yılda bir düzenlenen ve katılımcı ülkelerin dünya kültürüne, teknolojiye ve insanlığına olan katkılarını sergilediği EXPO'nun 2015 yılında İzmir'de düzenlenmesi için aday olunacağını geçtiğimiz salı günü Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün açıklamasının ardından dün Türkiye ve İzmir'in resmi adaylık başvurusu yapıldı. İzmir'in resmi teması ise "Daha sağlıklı bir dünya için yeni yollar ve herkes için sağlık" olarak belirlendi. İzmir'in 2015 EXPO'ya resmen aday olduğunu belirten dilekçeyi Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Osman Korutürk, İzmir Ticaret Odası Genel Sekreter Yardımcısı ve EXPO 2015 İcra Komitesi Genel Sekreteri Tunç Soyer, Dışişleri Bakanlığı Tanıtım Daire Başkanı Necil Nedimoğlu ile Paris Büyükelçiği 3. Katibi ve Türkiye'nin Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) Delegesi Dilşat Kırbaşlıoğlu, Paris'te EXPO'ları düzenleyen kuruluş olan BIE Genel Sekreteri Vicente Gonzalez Loscertales'e verdi. Büyükelçi Korutürk, İzmir'in 2015 EXPO'ya ev sahipliği için aday olmasının bir devlet projesi olduğunu belirterek, "Hükümet de bu projenin tam olarak arkasındadır. Hükümet temsilcisi olarak adaylık başvurusunu vermekle ben görevlendirildim. Zaten, gerekli yasa çıkarıldığı zaman birden çok bakanlığın bu organizasyon için çalışacağı görülecektir. Bu Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bir projesidir ve tam destek vardır" dedi. 

BIE Genel Sekreteri Vincente Gonzales Loscertales ise, 2015 yılında düzenlenecek olan EXPO için ilk resmi adayın İzmir olduğunu ve böylece 2015 için resmi sürecin başlamış olduğunu söyledi. İzmir'in adaylık başvurusunu büyük memnuniyetle kabul ettiğini belirten Loscertales, EXPO'nun 100 yılı aşan tarihinde ilk defa Doğu Akdeniz'den bir kentin aday olduğunu söyledi. Loscertales, geçen yıl İzmir'e geldiğini de hatırlatarak, "Bu ziyaretim sırasında İzmir'in EXPO'ya aday olmak için ne kadar hevesli ve arzulu olduğunu, o heyecanı yerinde görme fırsatım olmuştu ve çok etkilenmiştim. Bu nedenle İzmir'in adaylığı hem bende hem de bütün BİE camiasında büyük heyecan yaratıyor" diye konuştu. 

İzmirliler'in aynı birliktelik ve kararlılığı göstermesi halinde İzmir'in diğer şehirle yürüttüğü yarışı kazanabileceğini belirten Gonzales, bundan sonraki ilk adımın ise özel EXPO Yasası'nın çıkartılması olduğunu söyledi.

"İZMİR'E EXPO İÇİN 70 MİLYON ZİYARETÇİ BEKLENİYOR" 

Dünyanın kültür, tarih ve eğitim olimpiyatları olarak nitelendirilen EXPO'da, ülkeler uzmanlaşmış oldukları konulardaki bilgi birikimlerini daha yaşanır bir dünya için sergiliyor. 1851'de Londra Kristal Palas'ta düzenlenen sergiyle temelleri atılan EXPO, bugün 98 ülkenin üye olduğu Uluslararası Sergiler Bürosu tarafından organize ediliyor. Her EXPO, belirlenen bir tema çerçevesinde düzenleniyor. 1992 yılında Sevilla'nın teması "Keşifler çağı", 1998 Lizbon'un "Geleceğin Mirası Okyanuslar", 2005 Aichi'de "Doğanın geometrisi" olurken, 2008 yılında Zaragoza'da düzenlenecek olan EXPO için "Su ve sürdürülebilir kalkınma", 2010 Şangay için de "Daha iyi kentler ve daha iyi bir yaşam" olarak belirlendi. İzmir'in adaylığı için belirlenen "Daha sağlıklı bir dünya için yeni yollar ve herkes için sağlık" teması ise ilk defa belirlenen bir tema olması nedeniyle İzmir'e bir avantaj sağlıyor.
5 yılda bir düzenlenen EXPO'lar en az 3, en çok 6 ay sürerek kapladıkları ortalama 1 milyon 500 bin metrekarelik alanda dünyanın dört bir yanından on milyonlarca ziyaretçiyi kucaklıyor. 150 yıllık tarihi boyunca düzenlendiği her kentin bir dünya markası ve kenti olmasını sağlayan EXPO, kente bir simge de kazandırıyor. 1851 yılında Londra'da düzenlenen ilk dünya fuarı kente ünlü Kristal Sarayı'nı kazandırırken, Eyfel Kulesi de 1889 yılında Paris EXPO'su için inşa edildi.
EXPO düzenlendiği kentin altyapısının baştan aşağı yenilenmesini sağlarken, kent ve ülke ekonomisine büyük hareket getiriyor. Son 2005 EXPO'ya ev sahipliği yapan Japonya'nın Aichi kentinde organizasyon için 3 milyar dolar, altyapı için ise 20 milyar doları aşkın yatırım yapıldı. Her EXPO'ya gelen ziyaretçi o kentin organizasyonuna ve coğrafi konumuna göre 20 ile 40 milyon arasında değişiyor. Aichi'de ziyaretçi sayısı 22 milyon olurken, 1992 Sevilla EXPO'sunu ise 42.5 milyon kişi ziyaret etti. Türkiye'nin Avrupa'nın yanı sıra Afrika, Ortadoğu ve Orta Asya'ya yakınlığı nedeniyle ziyaretçi sayısının 70 milyona ulaşması bekleniyor. Bu ziyaretçilerin en azından yüzde 30'unun yabancı olacağı ve 21 milyon, yani şu anda Türkiye'ye bir yılda gelen turistin EXPO ile İzmir'e geleceği öngörülüyor.
İzmir'in 1992 yılından bu yana EXPO'ya aday olma mücadelesi, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş'ın çabalarıyla bugüne kadar geldi. Hükümetlere yapılan sayısız başvurunun ardından 59. hükümet döneminde BIE'ye üye olundu ve İzmir'in adaylık yolu açıldı. Valilik adına İzmir İl Özel İdaresi, Büyükşehir Belediyesi adına İZFAŞ, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Ege İhracatçı Birlikleri, İzmir Ticaret Borsası, Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi, Ege Genç İşadamları Derneği ve Ege Ekonomisini Geliştirme Vakfı'ndan oluşan EXPO 2015 İzmir İcra Komitesi kuruldu ve komite başkanlığına İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş seçildi. İcra Komitesi'nin yoğun temposu sonucunda İzmir'in 2015 EXPO'yu düzenlemesi için resmen aday olması sağlandı. 

6 ay içinde diğer kentlerin de aday olması gereken EXPO'ya İran'dan bir kent, Toronto ve Moskova'nın aday olması bekleniyor. 2008 yılında oylama yapılacak ve BİE üyesi 98 ülkeden en fazla oyu olan kent 2015 yılında düzenlenecek olan EXPO'nun ev sahibi olacak. İzmir'in adaylığı için önümüzdeki dönemde daha önce Olimpiyatlar ve Üniversite Oyunları'nda olduğu gibi özel bir yasa çıkartılarak, Tanıtım Fonu'ndan gerekli kaynağın aktarılması gerekiyor. Fuarın düzenleneceği ortalama 1.5 milyon metrekarelik alanın da temayla bağlantılı olması gerekiyor.
.
Yayın Tarihi : 4 Mayıs 2006 Perşembe 19:55:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?