9
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

İzmir’de altın madenine tepki

İzmir’in su kaynaklarının bulunduğu Efem Çukuru’nda işletilmek istenen altın madeniyle ilgili olumlu ÇED raporu, çevrecileri ayaklandırdı.

İçme suyu havzası içinde bulunan işletmeye verilen ÇED raporuyla ilgili İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU’nun görüşlerinin alınmaması tepkileri artırdı. Büyükşehir Belediyesi, ÇED raporuna karşı hukuki yollara başvurmaya hazırlanırken, Efem Çukuru köylüleri işletmenin altın üretmesini istemiyor. Bergama’nın ardından Uşak Eşme ile İzmir Efemçukuru’nda altın çıkarılması çalışmaları sürüyor.

Tahtalı ve Çamlı barajlarını besleyen su havzası içinde kalan altın madeniyle ilgili verilen ÇED raporu kentte tartışma konusu oldu. ÇED raporu hazırlanırken, İZSU’dan bilgi alınmaması ve kurula İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin davet edilmemesi tartışmanın ana konusu.

İzmir 4. İdare Mahkemesi 1999 yılında Çamlı ile Tahtalı barajlarını besleyen su havzalarında kirlenmeye yol açacağı gerekçesiyle bölgede altın ile gümüş çıkarmak için çalışan TÜPRAG Şirketi’nin işletme ruhsatını iptal etmişti.

Ancak yeni ÇED raporu işletme ruhsatı iptal gerekçesini ortadan kaldırıldı. ÇED raporuna ise çevrecilerin tepkisi oldukça sert oldu. Çevrecilere göre Efem Çukuru’nun su kaynaklarına yakın olması yeraltı su kaynakları ile Tahtalı ile Çamlı barajlarının kirlenmesini kaçınılmaz kılacak.

Tek geçim kaynağı üzümcülük olan Efem Çukuru köylüleri ise geleceklerinden kaygı duyuyor. Maden işletmesinin açılmasını istemiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin de işletmeye verilen ÇED raporuyla ilgili hukuki inceleme başlattığı ve yasal yollara başvurmaya hazırlandığı bildirildi.




.
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2006 Pazartesi 15:08:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?