8
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

İzmir'de güvenlik konferansı

NATO Kamu Diplomasisi Bölümü ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi tarafından ikincisi düzenlenen Uluslararası Güvenlik Konferansı, İzmir'de başladı.

NATO Afganistan Kıdemli Sivil Temsilcisi Hikmet Çetin, İslam dininin teröristler tarafından suistimal edildiğini söyleyerek, 21. yüzyılda barış karşısındaki tek tehdidin terörizm olmadığını, global ekonomi ve diğer sosyal problemlerin de bu çatışmaların temelinde yattığını söyledi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde (İEÜ) 3 gün boyunca devam edecek olan konferansın açılışında, İEÜ Rektörü Prof. Dr. Attila Sezgin, Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Büyükelçi Murat Bilhan, NATO Kamu Diplomasisi Bölümü Türkiye Masası Şefi Yeter Yaman Naucodie, NATO Afganistan Kıdemli Sivil Temsilcisi Hikmet Çetin, İngilizce bir konuşma yaptı. Konuşmasında, terörle mücadelede uluslararası işbirliğinin önemine dikkat çeken NATO Afganistan Kıdemli Sivil Temsilcisi Hikmet Çetin, "Terörizmin tüm türleri aynı ciddiyet ve kararlılıkla ele alınmalı. Benim teröristim, senin teröristin yoktur. Bir terörist diğerine göre daha kötü, daha az zararlı diye bir ayrım yapılamaz. Bu sınır tanımayan bir sorundur" diye konuştu.

"BENİM TERÖRİSTİM SENİN TERÖRİSTİN YOKTUR"

Çetin, İslam dininin teröristler tarafından suistimal edildiğini ve şehitlik kavramının cinayetle karıştırıldığını belirterek, "Dünyada yaşanan değişimlerin en kötüsü terörizm ve tehditlerin doğasındaki değişimdir. El Kaide gibi unsurlar genç zihinleri intihar saldırılarının kutsal bir görev olduğuna inandırıyor. İslam aslında barış anlamına geliyor. Fakat bu gruplar İslam'ı suistimal ederek, insanlık dışı tepkilerini ortaya koymaya çalışıyor. Terör her yerde, herhangi bir şekilde kendisini gösterebilir. Çünkü teröristler bunu kontrolsüz bir şekilde yapıyor. Teröre karşı yapılan mücadelenin taktik ve metotlarını bir çok kişinin hayatına neden olan tecrübeler oluşturuyor" dedi.

Soğuk savaş sonrasında dünyanın almış olduğu durumu değerlendiren Çetin, uluslararası işbirliğinin önemine dikkat çekerek, "Sosyo ekonomik şartlardaki gerileme teröristler tarafından kullanılıyor. Bu yüzden askeri mücadelenin yanında kalkınma projeleri ile ülkelerin gelişmesinin sağlanması gerekir. Teröre karşı mücadelede kararlı ve sabırlı olmalıyız. Terörle mücadelede uluslararası işbirliği çok önemli. Terörizmin tüm türleri aynı ciddiyet ve kararlılıkla ele alınmalı. Benim teröristim senin teröristin yoktur. Bu sınır tanımayan bir sorundur" diye konuştu.

"NATO HER KESİMİ İLGİLENDİRİR"

NATO Kamu Diplomasisi Bölümü Türkiye Masası Şefi Yeter Yaman Naucodie, NATO'nun kendisini ve misyonlarını geliştirmeye devam ettiğini belirterek, bu süreçte kamuoyunu bilgilendirmenin önemini vurguladı. NATO'nun faaliyetleri hakkındaki kamuoyunda çeşitli endişelerin bulunabildiğini kaydeden Naucodie, "NATO'yu Pakistan, Afganistan'da, her yerde görüyoruz. İnsanlar NATO'nun neden oralarda olduğunu merak ediyor. Bu konular doğru ele alınmalıdır. NATO'nun faaliyetlerini anlatan girişimlere ihtiyacımız var, NATO sadece elit kısmı değil, her kesimi bilgilendirmeliyiz" dedi.

İEÜ Rektörü Prof. Dr. Attila Sezgin ise devletlerin güvenlik anlayışının soğuk savaş döneminden sonra değiştiğini ifade etti. Yapılan konuşmaların ardından İEÜ Rektörü Atilla Sezgin, Hikmet Çetin ve NATO Kamu Diplomasisi Bölümü Türkiye Masası Şefi Yeter Yaman'a bir plaket takdim etti.

.
Yayın Tarihi : 5 Nisan 2006 Çarşamba 17:23:58
Güncelleme :5 Nisan 2006 Çarşamba 17:41:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?