9
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

İzmir'de hergün yeni bir dernek

İzmir İl Dernekler Müdürü Bülent Korkmaz, İzmir'de her gün bir dernek kurulduğunu belirterek, 7 kişinin nüfus cüzdanı fotokopisinin dernek kurmak için yeterli olduğunu söyledi. Korkmaz, 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine İlişkin Kanun ile de 750 okul ve hastane derneğinin feshedildiğini açıkladı.

Emniyet Müdürlüğü bünyesinde yer alan dernekler masası görevinin, 14 Haziran 2004 tarihinde kendilerine verildiğini kaydeden Bülent Korkmaz, 29 Ocak 2004 tarihinde çıkan 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine İlişkin Kanun'un birçok yenilik getirdiğini söyledi. Tüm Türkiye'de olduğu gibi İzmir'de de okul ve hastane dernekleri sayısının çok fazla olduğunu belirten Korkmaz, "Kanunla bu derneklerin kamu kurumu içerisinde faaliyet göstermeleri, kamu kurumunun adını taşımaları ve verdiği hizmet karşılığı vatandaşlardan para talep etmeleri yasaklandı. Yine de tüzüklerini 5072 sayılı kanuna uygun hale getirmeleri için 6 ay süre tanındı. Tüzüklerini bu kanuna uyduramayan 700'e yakın okul koruma, yaşatma derneğinden yaklaşık 600 tanesi kapatıldı. Okul aile birliklerine ilişkin kanuni düzenlemeler yapıldı ve bu derneklerin yerine onlara yetkiler tanındı, yani okul açısından herhangi bir boşluk olmadı. Hastane dernekleriyle birlikte İzmir'de 750 derneğin kapatıldığını söyleyebilirim. Ancak 45-50 tane derneğin feshini istedik, şu an onlarla da mahkemeliğiz" diye konuştu.

AB müzakere süreciyle başlayan yeni dönemde sivil toplum kuruluşlarının öneminin katlanarak arttığına dikkat çeken Korkmaz, sivil toplum kuruluşlarının da bu önem paralelinde yaptıkları çalışmalarla sosyal ve ekonomik hayata katkılarını esirgememesi gerektiğini söyleyerek, "Türkiye dernekler hukukunda birçok AB üyesi ülkeden daha demokrat ve uygulamanın bu açıdan çok olumlu olduğunu düşünüyorum" dedi.
Günde ortalama bir derneğin kurulduğunu açıklayan Korkmaz, artık eskisi gibi hemşehri yardımlaşma derneklerinden çok belirli bir sektöre yönelik dernekler kurulduğunu kaydetti. Korkmaz, "Biz dernekler müdürlüğünü devraldıktan sonra 500'den fazla dernek kuruldu. Biz devralmadan önce İzmir'de yaklaşık 4 bin 100 tane dernek vardı, şu an sayı kapatılan yüzlerce derneğe rağmen 3 bin 765. Bu sayı da gün geçtikçe artıyor. Dernek kurmak için amaca ve sektöre yönelik olarak, en az 7 gerçek ya da tüzel kişi gerekiyor. Ayrıca tüzük hazırlığı ve dernek kuruluş bildirim formu internetteki sitemizden edinilebiliyor. Kurucu kişilerin nüfus cüzdanı fotokopileriyle dernek kurabilirsiniz" şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz hafta Konak'ta Cumhuriyet Bulvarı üzerindeki Gümrük İşhanı'na taşındıklarını ve vatandaşlara yeni binalarında daha kaliteli hizmet vermeye çalıştıklarını söyleyen Korkmaz, dernek kurmak isteyen herkese kapılarının açık olduğunu ifade etti.

.
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2006 Salı 19:49:21
Güncelleme :19 Nisan 2006 Çarşamba 10:40:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?