8
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

İZSU'dan derelere bahar temizliği

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, yıl içinde sürdürdüğü dere temizlik çalışmalarını yoğunlaştırdı. İZSU, kent genelinde tüm derelerde 'Bahar temizliği' başlattı. 

Atıkların oluşturacağı çevre sorunlarını gidermek, koku üretimi ve sinek oluşumunu önlemek ve yağışlarda taşkın tehdidini ortadan kaldırmak için sürdürülen dere temizlik çalışmaları ekip sayılarının artırılması ile kent genelinde hızlı bir şekilde devam ediyor.
Körfez ile buluşan derelere atılan atıkların denize ulaştığına da dikkat çeken Başkan Aziz Kocaoğlu, "Körfez, tüm İzmirliler'in gözbebeği gibi koruması gereken değerli bir varlığımız. Yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda çok güzel bir iyileşme süreci yakaladık. Körfezimizin rengi artık mavi ve daha önce barınamayan deniz canlıları üreyip yaşamaya başladı. Bu doğal yaşamı korumak hepimizin görevi" diye konuştu. 

Bostanlı, Meles, Arap, Poligon, Laka ve Manda derelerinde yoğun bir temizlik çalışması gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Kocacoğlu, "Şimdi bu derelerimizde pompalarla deniz suyu basarak bu temizliğin kalıcılığını sağlayacağız, bir yandan da kokunun önüne geçeceğiz. Diğer yandan kent genelindeki tüm dereleri yılda birkaç kez temizliyoruz. İzmirliler'den bir isteğimiz var; eğer derelere çöp atmazlar, atık bırakmazlarsa bu paraları kentin başka projeleri ve yatırımları için harcama imkanımız doğacak. Onun için herkesi dereleri korumaya, atık atmamaya çağırıyorum" dedi. 

İZSU Genel Müdürlüğü Kanal İşletme ve Bakım Şube Müdürlüğü'nün, dereleri yaza hazırlamak için ekip sayısını arttırarak başlattığı "Bahar Temizliği" çalışmalarında 4 ayda 12 bin ton atık toplandı. Kombine kanal araçları ile dere tabanı ve kenarları balçıktan temizlendi, derede biriken pislikler kamyonlarla toplandı; dere tabanları ve kenarları su ile yıkanarak balçıktan temizlendi. 

Mayıs ayına kadar Güzelbahçe, Narlıdere, Balçova, Hatay, Konak, Karabağlar, Karşıyaka, Çiğli, Bornova ve Pınarbaşı başta olmak üzere çeşitli semtlerden geçen 31 derede temizlik çalışması yapıldı ve yaklaşık 100 kilometre uzunluğunda dere tabanı temizlendi. Dere yatakları su akışını engelleyen otlardan arındırıldı. İZSU Genel Müdürlüğü yıl sonuna kadar kent genelinde bulunan 92 dereyi birkaç kez daha elde geçirecek. Çalışmalar kapsamında derelerin yukarı havzalarında bulunan kum-çakıl gibi malzemeleri tutan 118 tertip bendinde biriken malzemeler de toplanarak dereler kışa hazırlanacak. Balçova, Narlıdere, Güzelbahçe, Buca, Gaziemir ve Konak bölgelerinde Ermez, Meles, Çitlenbik dereleri, Bozyaka Kolu, Uzundere, Yobaz, Köroğlu, Yelki Deresi, Cin Deresi, Yağ Çay Deresi, Poligon Deresi, Arap Çayı, Manda Deresi, Güzelbahçe Deniz Çıkışları, Arap Deresi; Karşıyaka, Çiğli, Bornova Bölgeleri'nde Laka Deresi, Bornova Çayı, Kokluca Mezarlık içi, Üniversite Deresi, Tahtacı Deresi, Serinkuyu Deresi, K. Çiğli Deresi, Ilıca Deresi, Balatçık Deresi, Arap Deresi, Ağırkuyu Deresi, Şeytan Deresi, Kavaklıdere, Sabi Deresi, Taşpınar Deresi ve Maltepe Deresi'nde çalışmalar sürdürülüyor.
.
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2006 Cumartesi 17:55:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?