9
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Kadınların sosyo-ekonomik sorunları konuşuldu

Ege Üniversitesi Rektörlüğü Halkın Üniversitesi Çalışması kapsamında Bornova'nın Sosyoekonomik Kalkınması Çalışma Grubu tarafından düzenlenen, "Bornova'da Yaşayan Kadınların Sosyoekonomik Sorunları" konulu panelde, kamuda kadın istihdamının yeterli olmadığı ve ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördüğü ifade edildi.

Yöneticiliğini EÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Dramalı'nın yaptığı panelin konuşmacıları ise EÜ Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Nurselen Toygar, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Bornova Şubesi eski Başkanı Muzaffer Akteke, Bornova Kadınları Sosyal Kültürel Dayanışma Derneği Başkanı Yücel Aksoylu ve Bornova Kadınları Sosyal Kültürel Dayanışma Derneği üyesi Ayten Şahin oldu. Bornova Uğur Mumcu Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panelde "Cumhuriyetten Bugüne Türk Kadını" konulu bir sunum yapan Prof. Dr. Nurselen Toygar, "Aile içi şiddet, erkek egemen değer yargıları, toplumsal cinsiyet eşitsizliği gibi olumsuzlukların önüne geçilmelidir. AB sürecinde kadınlar lehine birçok yasa çıktı, fakat bu yasalar yeterli değil. Yasalar çıkıyor ama uygulanamıyor. Bu yüzden kadınları bilinçlendirmek ve çıkan yasaları hayata geçirmek gereklidir" dedi.

Kadınların karar verici mekanizmalarda yer alamadığını ifade eden Prof. Dr. Toygar, "İstatistiklere baktığımızda parlamenterlerin yüzde 4'ü, kamu çalışanlarının da sadece yüzde 3.3'ü kadınlardan oluşmaktadır. Buradan da anlaşılacağı gibi kadınları karar verici mekanizmalarda görememekteyiz" diye konuştu.

Muzaffer Akteke ise, Türkiye'de okuma yazma bilmeyen 6ı milyondan fazla kadın olduğunu ifade ederek, "Kadınlar dünyada ve Türkiye'de ikinci sınıf vatandaş muamelesi görüyor. Mustafa Kemal bize çağdaş bir ülke bıraktı, fakat küreselleşme ve emperyalist güçlerin baskıları arttıkça eğitim sistemimiz de değişti. Ve kadını evde çocuk bakmaya iten bir sistem ortaya çıktı" şeklinde konuştu.

Türkiye'de eğitim, sosyal ve siyasal sistemlerin yeniden yapılandırılması gerektiğini söyleyen Akteke, "Hiçbir ülkede yokken Mustafa Kemal kadınımıza güvenerek ona seçme ve seçilme hakkı verdi. O zamanlarda 18 kadın milletvekilimiz varken, şimdi bu rakam ancak 24'e kadar çıkabilmiştir. Artık konu kadın erkek eşitsizliği değil, sistem sorunudur. Ülkemizde hala doktorsuz ve ilaçsız doğum yaparken ölen birçok kadınımız var. Bizler var olan durumu iyileştirmek için birey olma sorumluluğunu yerine getirerek, Mustafa Kemal'e yakışır saygın bireyler olmalıyız. Yol açıktır. Bu yolda Türk kadını asla ikinci planda kalmayacaktır" dedi.

.
Yayın Tarihi : 30 Mart 2006 Perşembe 15:12:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?