8
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Körfez için çalışmalar devam ediyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından, Körfezde yakalanan iyileşme sürecinin devamını sağlamak için belediyenin tüm olanakları seferber edildi. Dere ağızlarına kurulan pompa istasyonlarından ikisi, önümüzdeki hafta devreye alınıyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Körfez önceliğimizdir" diyerek, koku üreten 6 derede ilk kez yoğun bir temizlik çalışması başlattı. Yapılan temizliğin kalıcılığını sağlamak ve derelerdeki durağan suyu hareketlendirmek amacıyla dere ağızlarına pompa istasyonları kurmak için harekete geçildi. Poligon ve Bostanlı derelerindeki imalat çalışmaları tamamlandı. Büyükşehir belediyesi, önümüzdeki günlerde bu 2 derede pompa sistemini devreye almaya hazırlanıyor. Yaza kadar diğer derelerde de pompalar çalışmaya başlayacak.
Deniz seviyesinin altında kalan ve biriken durgun su nedeniyle koku üreten Manda, Meles, Arap, Laka, Bostanlı, Poligon derelerinin denizle buluştuğu noktada kurulan pompa istasyonlarıyla bu yaz derelerden gelen kokunun önüne geçilmiş olacak.

Derelerde yürütülen bu çalışmanın körfezin temizliği için önemine değinen Başkan Kocaoğlu, "Bizim tüm çabamız Körfezde yakaladığımız iyileşme sürecinin devamını sağlamak. İzmirlileri denizle buluşturmak, körfezi ve çevresini kullanılır kılmak. Bu kent körfezle var olmuştur, körfezle yaşayacaktır" dedi. Sistemi önümüzdeki günlerde Bostanlı ve Poligon derelerinde çalıştırmaya başlayacaklarını bildiren Başkan Kocaoğlu, "Ardından diğer derelerde de çalışma bittikçe sistemi devreye alacağız. Yaza kadar 6 deremizde pompalar derelere su basmaya başlayacak. Bu yaz derelerden gelen kokunun önüne geçmiş olacağız" diye konuştu.

Dipte birikmiş yoğun balçığın toplanmasının ardından, temizliğin sürekliliği için dere ağızlarına pompa istasyonları kuruluyor. Derelerin denizle batık olduğu bölümlerde kurulan bu istasyonlardan sürekli olarak dere yatağına basınçlı deniz suyu pompalanacak. Her dere ağzına kurulacak 2 pompa istasyonu aracılığıyla derelerin arka planında kalan, su olmayan bölümüne döşenecek borularla dere yatağına su basılacak. Bu yöntemle dere tabanında birikme engellenirken, oksijen sirkülasyonu da sağlanacağı için koku üreten mikroorganizma oluşumu önlenecek.

.
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2006 Cumartesi 13:06:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?