8
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Modeko 2006 kapılarını açtı

Mobilya sektörünü buluşturan Mobilya Dekorasyon Ev ve Büro Mobilyaları Fuarı (MODEKO 2006), İzmir Kültürpark Fuar alanında düzenlenen törenle açıldı. Efor Fuarcılık tarafından düzenlenen ve 17. kez kapılarını İzmir'de ziyaretçilerine açan MODEKO 2006'ın, 6-10 Nisan 2006 tarihleri arasında gezilebileceği bildirildi.

Fuarın açılışına İzmir Valisi Oğuz Kağan Köksal, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir Milletvekili Muharrem Toprak, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Mehmet Ali Susam, İzmir Mobilyacılar ve Marangozlar Odası Başkanı Mustafa Kara ile çok sayıda davetli katıldı. Açılış töreninde konuşan Efor Fuarcılık Genel Müdürü Nuray Eyigele, bu yıl üç holde düzenlenen fuara Türkiye'nin değişik yerlerinden gelen 147 katılımcı firmadan yüzde 95'inin imalatçılardan oluştuğunu söyledi. Eyigele, 11.00-21.00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olan fuara ihracatta hedef ülkeler olarak kabul edilen Libya başta olmak üzere bazı yabancı ziyaretçilerin de ilgi gösterdiğini kaydetti.

İzmir Mobilyacılar ve Marangozlar Odası Başkanı Kara ise, 900 milyon dolarlık ihracatı olan Türkiye'nin 400 milyon dolar tutarında ithalat yaptığına dikkat çekerek, üretilen mobilya kalitesine rağmen bu kadar ithalat yapılmasına anlam veremediklerini dile getirdi. Bu yılki ihracat hedefinin 2 milyar dolar olduğunu kaydeden Kara, şunları söyledi:
"Son 5 yılda dünya mobilya ihracat rakamı yüzde 49 oranında artış gösterirken, Türkiye'nin aynı dönemdeki mobilya ihracat artış hızı yüzde 289'a ulaştı. Dünya ortalamasının yaklaşık 6 katı. Üzerine basa basa söylüyorum; İzmir'de, Ege İhracatçı Birlikleri kayıtlarına göre son 5 yılda mobilya ihracat artış hızı yüzde 401 olarak gerçekleşti. Dalgalı kur nedeniyle birçok ihracatta lokomotif olarak bilinen sektörler inim inim inlerken, mobilya sektörünün neler yapabildiği ortada. Bu rakamlar mobilya ihracatımızın çok daha iyi noktalara gelebileceğinin işareti. Hızlı bir artış yakaladık. Ama dünya mobilya satış toplamındaki yerimiz yüzde 1, bu hak ettiğimiz bir yer değil."

"ESNAFIMIZA YÜKLENEN VERGİLERİN İNDİRİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ"

Yeni yapılacak fuar alanının 2007'deki fuara yetiştirilmesini isteyen Mustafa Kara, hükümete de çağrıda bulunarak, "Kamusal girdilerimizin düşürülmesini, kayıt dışı çalışmanın önlenmediği bir ortamda kayıtlı esnafımıza yüklenen vergilerin indirilmesini talep ediyoruz. Kamusal, yarı kamu binalarda yerli mobilya kullanılması şartı getirilmesi, yurtdışında Türk müteahhitlerimizin inşa ettiği binalarda yerli mobilya kullandırılmasının teşvik edilmesini istiyoruz" diye konuştu.

İESOB Başkanı Mehmet Ali Susam, giderek gelişen MODEKO gibi fuarlar sayesinde yeni bir konuşlanma ve yeni mecra tayin edilmesine yardımcı olacağını, rekabet ortamında daha iddialı hale gelinebilmesi için bu fuarların önemli olduğunu söyledi. İZTO Başkanı Demirtaş ise, 3 milyar dolarlık üretim yapan mobilya sektörünün, 32 bin imalatçı ve 35 bin satış noktasıyla Türkiye'nin yıldızı olduğunu, oda olarak bu gelişime ellerinden gelen katkıyı yaptıklarını belirtti.

İzmir fuarcılığının geliştiğini, büyüdüğünü belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu da, 34-35 fuar sayısına sahip olduklarını, bunun yeni alanlarla 40'ı bulabileceğini ifade etti. İzmir'in fuarcılık alanında tek sıkıntısının bulunduğunu, bunun da hacim sıkıntısı olduğunu vurgulayan Başkan Kocaoğlu, yeni fuar alanını 2007'ye yetiştirmek için yoğun çaba harcadıklarını, ancak yetiştirme sözü veremeyeceklerini belirterek, "Ama, 2008 olmazsa olmazımız diyoruz" dedi.

"İZMİR'İN SIÇRAMA YAPMAMASI MÜMKÜN DEĞİL"

MODEKO Fuarı'na vatandaşın ilgisini artırmak için yarından itibaren gazetelere ilanlar vererek halkı bilgilendireceklerini açıklayan Kocaoğlu, "Bu birlik beraberlik, bu dayanışma içerisinde İzmir'in sıçrama yapmaması mümkün değil" şeklinde konuştu.

Fuarların kendi alanında ayrı ayrı önemli olduğunu, Mobilya Fuarı'nın ise İzmir için ayrı bir öneminin bulunduğunu vurgulayan Vali Köksal ise, emek yoğun çalışan bir sektör olduğu için istihdam yaratarak işsizlik sorununun çözümüne de önemli katkı sağladığını bildirdi. Türkiye'de üretilen mobilyanın kalite ve işçiliğinin dünyanın birçok yerinde bilindiğini belirten Köksal, ancak pazar payının artırılabilmesi için pazarlama konusunda biraz daha gayret gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi. MODEKO Fuarı ile aynı günde açılışı yapılan IKEA Mağazası gibi dünya devlerinin malı yaptırıp pazarladığını anlatan Vali Oğuz Kağan Köksal, yerli mobilyacıların bu tür mağazaların tedarik alanına girmesi gerektiğini belirtti.
Konuşmaların ardından fuarın açılışı Vali Köksal, Başkan Kocaoğlu ve diğer davetliler tarafından gerçekleştirildi.

.
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2006 Perşembe 19:16:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?