8
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Nükleer santral karşıtı gösteride insan zinciri

İzmir Nükleer Santral Karşıtı Platformu, Çernobil Nükleer Santrali'nde meydana gelen kazanın 20. yıldönümü nedeniyle basın açıklaması yaparak, Sinop'ta kurulacak nükleer santrale tepki gösterdi. Basın açıklamasının ardından grup, Cumhuriyet Meydanı'nda insan zinciri oluşturdu.

Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan İzmir Nükleer Santral Karşıtı Platformu üyesi yaklaşık 100 kişilik grup, "Nükleer Santrallere Hayır", "Güneş Bize Yeter" yazılı pankartlar taşıyarak, nükleer santrale karşı tepki gösterdi. Platform adına bildiri okuyan Musa Çeçen, tüm dünyada nükleer enerji terk edilirken, Türkiye'nin hiç ihtiyacı olmadığı halde nükleer santral kurmasının büyük hata olduğunu söyledi.

Yaşanan nükleer santral kazalarının oldukları yerde kullanılamayan tarım alanları, kirlenen yeraltı suları ve uzun yıllar sürecek hastalık ve ölüm bıraktığını belirten Çeçen, "Çernobil faciasının ardından yayınlanan 5 bin civarındaki tıbbi araştırmada kazadan sonra, bölgedeki kanser oranının 20 kat, sakat bebek doğumlarının 2,5 kat, troid kanserine yakalananların ise 10 kat arttığı belirtiliyor. Tüm dünya bu kazayla birlikte nükleer enerji santrallerini yeniden sorgularken, bir çok ülke mevcut santrallerin kapatılması ve yeni nükleer enerji santrali yapılmaması yönünde kararlar alırken, AK Parti Hükümeti gerçekleri yansıtmayan talep ve tahminlerine dayanarak oluşturduğu enerjide kriz senaryolarıyla, nükleer santralleri bu topluma dayatmaktadır. Ne Sinop'ta, ne ülkemizin herhangi bir yerinde, ne de yakın coğrafyamızda nükleer santral istemiyoruz" dedi.
Basın açıklamasının ardından platform üyeleri, Cumhuriyet Meydanı'nın sahil kısmında elele tutuşarak insan zinciri oluşturdu.

.
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2006 Çarşamba 19:58:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?