8
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Orman Bölge Müdürü'nden yangın uyarısı

Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu toplandı. Toplantıda alınan kararlar, komisyon üyeleri tarafından imzalanırken, orman yangınlarına karşı vatandaşların bilinçli ve duyarlı olmaları istendi.

İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen ve İzmir Vali Yardımcısı Fethi Özdemir başkanlığında toplanan komisyona Ege Ordu Komutanlığı, Jandarma Alay Komutanlığı, İtfaiye Daire Başkanlığı, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Emniyet Müdürlüğü, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Sivil Savunma Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Müftülük gibi kurumlardan temsilciler katıldı. Vali Yardımcısı Fethi Özdemir yaptığı açılış konuşmasında, geçtiğimiz yıl orman yangınları yönünden kötü bir yıl geçirilmediğini, orman yangınlarının çok az olduğunu söyleyerek, orman yangınlarıyla yapılacak mücadelede eğitimin çok önemli bir faktör olduğunu, bu dönemde de iyi sezon geçirmek istediklerini kaydetti. İzmir Orman Bölge Müdürü İsmail Üzmez ise ormanların öneminin giderek arttığını, her geçen gün küresel ısınmanın arttığını ve ormanların çöle döndüğünü ifade ederek, "İzmir ve Manisa'da toplam 987 bin 821 hektar ormanımız var, bu da Türkiye genelinin yüzde 40'ını oluşturuyor. Farkına varmadan ormanlarımızı yakıyoruz. Bunların en önemli sebebi de, çoban ateşi ve sigara. Sigara insan vücuduna zarar verdiği kadar atıldığı yerde de tekin durmuyor. Seyir halinde bir şoförün attığı sigaranın ateşinden orman yangınları çıkabiliyor. Dünyaya geldiğimizde beşik olarak bizi karşılayan ormanlar, öldüğümüzde de tabut olarak bizi uğurluyor. Ormanların parayla ölçülmeyen değerleri var" dedi.

ÇOBAN ATEŞİ VE SİGARAYA DİKKAT

Geçen sene 414 hektar orman alanının yandığını ve bunun 400 hektarının bir vatandaşın bilinçsizce yaktığı ateşten kaynaklandığını hatırlatan Üzmez, "2005 yılında orman yangınlarının en önemli çıkış sebebi yüzde 71'lik bir oranla ihmal ve dikkatsizlik, kasıtlı çıkarılan yangınlar yüzde 19, kaza sonucu ya da yıldırım sonucu yanan ormanlarımızın oranı ise yüzde 10 civarında. Son iki yılda ihmal ve dikkatsizlik nedeniyle çıkan orman yangınlarının en büyük sebebi de çoban ateşi ve sigaradan kaynaklanıyor. Orman yangınlarının en tehlikeli olduğu aylar Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları" diye konuştu. Orman yangınlarında en önemli konunun eğitim olduğuna dikkat çeken Üzmez, bununla ilgili 103 köyde toplantı yapıldığını, 67 okulda eğitim yapıldığını ifade etti. Vatandaşlardan gördükleri her türlü tehlikeli dumanı ücretsiz Alo 177'ye bildirmelerini isteyen Üzmez, telefonla gelen ihbarların yangınla mücadelede çok büyük bir önemi olduğunu kaydetti. Üzmez ayrıca, otobanlarda alınan ücretlere de dikkat çekerek, "Orman yangınına ya da herhangi bir yangına giderken, otobanlarda araçlarımızdan otoban ücreti alınıyor. Bu bizim zaman kaybetmemize neden oluyor çünkü yangında 1 dakikalık bir kayıp bile çok büyük bir orman alanının kaybı demek. Ücreti ödemeden geçtiğimiz takdirde de, arkadan gönderilen cezalı ödemelerle karşılaşıyoruz. Bu konuda yeni bir uygulamaya gidilmesini, yasal düzenleme yapılmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

Üzmez, orman sevgisinin sadece eğitimle kazanılamayacağını, insanın içinden de gelmesi gerektiğini söyleyerek, İl Müftü Yardımcısı İlyas Öztürk'ten, bir hutbeyi de orman sevgisiyle ilgili vermelerini istedi. Üzmez, İzmir ve Manisa'da yaz aylarında nem oranının çok düşük olduğunu, yüzde 10 seviyelerine indiğini belirterek, "Eğer Muğla ve İzmir bölgesinde yangın çıkmamışsa, Türkiye'de yangın çıkmadı sayıyoruz çünkü bu civarlarda yaz aylarında hava kupkuru oluyor, nem yok. Antalya'da nem oranı çok yüksek oluyor, yüzde 80 - 90 seviyelerine dayanıyor. Muğla ve İzmir yöresinde ise nem oranı çok düşük olduğu için her şey çıtır çıtır yanacak konuma geliyor" dedi. Yapılan konuşmaların ardından Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu'nun aldığı kararlar, komisyon üyeleri tarafından imzalandı.

BİR ÇOK ORMAN ALANINA BU SENE GİRMEK YASAK

Komisyon kararına göre, bir çok orman alanına piknik amaçlı girişler de yasaklandı. Buna göre, Bornova Çiçekli Ormanı (Kent Ormanı hariç), Karşıyaka Atatürk Ormanı, Seferihisar Dikmendağı Ormanı, Narlıdere Çatalkaya Ormanı, Menderes Başpınar Ormanı, Urla Uzunkuyu Ormanı, Kemalpaşa Parsa Ormanı, Bergama Fındıklıdere, Çağlan ağaçlandırma sahası, Kınık Kırkgeçit Çatalcam Ormanı, Kınık Karadere Ormanı, Karşıyaka Yamanlar Karagöl Ormanı, Tire Mehmetler Ormanı, Bayındır Korucuk Ormanı, Kemalpaşa Nif Dağı Ormanları, Dikili Kartal Ormanı, Seferihisar Doğanbey Ormanı, Kemalpaşa Armutlu Bayramlı yol güzergahı, Kemalpaşa Kurudere Köyü hudutlarındaki tüm ormanlar, Aliağa Aliağa ilçesi merkez ormanlarına girmek ve piknik ateşi yakmanın yasak olduğu açıklandı.

.
Yayın Tarihi : 11 Nisan 2006 Salı 18:20:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?