4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Sevgi Yolu kitapsız kalacak

5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda yapılan değişiklik nedeniyle, 15 Ekim 2005 tarihinden itibaren açık alanlarda kitap satışı yapılamayacağı bildirildi.

İzmir Enternasyonel Fuarı'nda (İEF) düzenlenen, "Korsan Yayınlar ile Mücadelede Yerel Yönetimlerin İşlevi" konulu seminere katılan Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, bu yasanın uygulanmasıyla birlikte Çankaya Sevgi Yolu'ndaki kitapçıların tezgahlarını kapatmak zorunda kalacağını söyledi.

Başkan Tunçağ, işyeri açma ruhsatı olmayan yerlerde kitap satışının yasal olarak yapılmasının imkansız olduğunu hatırlattı. Tunçağ, Sevgi Yolu'ndaki mekanlar için de bu ruhsatı vermelerinin mümkün olmadığını, bu yasayı uygulamak zorunda kaldıkları için üzüldüğünü ifade ederek, "Sevgi Yolu'ndaki kitapçıların incik boncuk satmaktan başka çareleri kalmayacak" dedi.

Söyleşiye, Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ'ın yanısıra, Bilim ve Edebiyat Eserleri Sahipleri (BESAM) İzmir Temsilcisi Recai Atalay, İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürü İbrahim Bilecan ve BESAM Üyesi Ressam Alime Mitap katıldı.

Recai Atalay, korsan yayıncılığın ekonomik sosyal, kültürel ve etik boyutlarının olduğunu vurgulayarak, eser sahiplerinin bu nedenle maddi manevi büyük kayıplara uğradığını söyledi. Alime Mitap ise korsan ve yasal yayınların aynı raflarda satılmaya başlandığını, korsanı denetlemek için sokaktan önce işin kaynağı olan matbaalardaki usulsüzlüklerin önlenmesi gerektiğine değindi.

Büyükşehir Belediyesi Zabıta Müdürü İbrahim Bilecan, 15 bin sokağın bulunduğu İzmir'de toplam 300 zabıta ile mücadele etmek zorunda kaldıkları konusunda dert yandı. Bilecan, "Bu kadar zabıtayla etkili mücadele yapmak mümkün olmuyor. Yakalanan korsancıların önce ilçe kaymakamlıklarına bildirilmesi, daha sonra kaymakamlığın Cumhuriyet Savcılığı'na bildirimde bulunması nedeniyle süreç uzuyor" dedi.

Korsan yayıncılığın tüm dünyada yaygın olduğu ve yapılan tespitlere göre 1999'da dünyada 510 milyon korsan yayın bulunduğu tespit edilirken, 2002 yılında bu rakamın 1 milyar 100 milyona ulaştığını belirten Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, "Korsan sektörünün büyüklüğü 5 milyar dolar. Türkiye'nin korsan CD ve kitap nedeniyle uğradığı vergi kaybı 40 milyon YTL düzeyinde. Korsan pazarından bugüne kadar 300 milyon YTL gelir elde edildiği tahmin ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı bunu önlemek için bandrol sistemini getirdi ama bandroller de çalınmaya başlanınca hiçbir anlamı kalmadı. En son İzmir'de 2 milyon bandrol çalındı. Bu demektir ki korsan kitaplar yasalmış gibi satılıyor" dedi.

5846 Sayılı Yasa'da yapılan değişiklikle bandrollü kitap ve CD'lerin de yol, meydan, pazaryeri, kaldırım, iskele ve köprü gibi yerlerde satılmasına yasak getirildiğini belirten Başkan Tunçağ, bu durumun kendilerini zor duruma soktuğunu belirtti.

Bu değişiklik nedeniyle açık mekanlarda kitap satılamayacağını hatırlatan Başkan Tunçağ, "Bir kimsenin kitap satabilmesi için, 15 Ekim'den itibaren Kitapcılar Odası Kayıt Belgesi, Vergi Kayıt Belgesi ve İşyeri Açma Ruhsatı ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı'na başvurması gerekiyor. Ancak biz açık mekan oldukları için Sevgi Yolu'ndaki kitapçılara İşyeri Açma Ruhsatı veremeyiz. İki sene önceki isteğimizi yerine getirip tezgahlarını tek tip ve kapalı hale getirmelerine rağmen ruhsat alamayacaklar. Bu durumda Kültür Müdürlüğü belgelerini tamamlayıp sertifika alamadıkları için, buradaki kitapçılara yaptırım uygulayacak. Biz ise şu anda konu kitap olduğu için üstlerine gidemiyoruz. Satışın bu şekilde sürdürülemeyeceğini de kendilerine söyledik" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2005 Çarşamba 15:38:29
Güncelleme :14 Eylül 2005 Çarşamba 15:46:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?