8
Mayıs
2024
Çarşamba
YAŞAM

Turizmcilere 'Metropolis' şoku

İzmir'in Torbalı İlçesi'nde 1988'den beri Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Meriç tarafından kazı çalışmaları sürdürülen antik Metropolis Kenti'nin eteklerine organize sanayi sitesi kurulmak istenmesi tepkilere yol açtı.
 
Metropolis Antik Kenti'nin hemen yanında organize sanayi sitesi kurulmasına tepki gösteren Kuşadası Profesyonel Turist Rehberleri Derneği (KURED) Yönetim Kurulu üyeleri, DEÜ Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Arkeoloji Kulübü'nden 60 öğrenci ve Torbalı eski Belediye Başkanı Ertan Ünver, Metropolis'teki antik tiyatroda bir basın açıklaması yaptı. KURED Başkanı Ali Karapınar, rehberler için eğitim gezileri düzenledikleri Metropolis Antik Kenti'nin korunması gerektiğini belirterek, "Daha önce turizm bölgesi olarak planlanan Metropolis'in yanına sanayi sitesi kurmak, henüz doğmamış çocuğu anne karnında öldürmek demektir" dedi. 

Aydın-İzmir Otoyolu'nun batısında kalan yamaçların kendi başkanlığı döneminde arkeolojik alan, pastoral alan, arıcılık sahası ve golf alanları olacak şekilde planlandığını belirten Torbalı eski Belediye Başkanı Ertan Ünver ise, katliam olarak nitelendirdiği çalışmalara son verilmesi için İzmir'in tüm yetkililerini göreve çağırdı. 1992'de bin 805 dekar alana arıcılık ve golf sahası yapmak istediklerini, eski taş ocaklarını da Portekiz'deki örneklerinde olduğu gibi şelaleye çevirmeyi planladıklarını kaydeden Ünver, golf sahalarını sulamak için gerekli suyun Torbalı'daki sanayi kuruluşlarının atık sularını arıtarak sağlamayı planladıklarını vurgulayarak, Metropolis gibi önemli bir arkeolojik değerin korunmasını istedi.
.
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2006 Salı 16:59:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?