18
Mayıs
2024
Cumartesi
POLİS/ADLİYE

OSB'ye 7 milyon dolarlık yatırım

10 milyon metrekare alanda kurulan Aliağa Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ) kısa sürede yatırımcıların gözdesi olurken, ucuz, kaliteli ve sürekli enerji sağlamak amacıyla bölgede kurulan 7 milyon dolarlık trafonun da ocak ayında hizmete gireceği bildirildi.

Trafo enerji merkezini inceleyen ve trafonun monte edilme çalışmalarını yakından takip eden ALOSBİ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, 10'un üzerindeki fabrikanın tamamlanarak üretim aşamasına geldiği Aliağa OSB'nin Türkiye'nin özel sektör tarafından yapılan en büyük yatırımı olduğunu söyleyerek, "ALOSBİ, tam kapasiteyle hizmete girdiğinde 400 fabrikayla ülke ve bölge ekonomisine önemli katkılar yapacak bir sanayileşme hamlesinin başlangıcını oluşturacak" dedi. Yatırımcılara kaliteli ve avantajlı enerji sağlamak amacıyla 154 kilowatlık bir trafo merkezi kurulduğunu kaydeden Saka, ALOSBİ yönetimi tarafından yatırımcıların enerji İhtiyaçlarına cevap vermek üzere kurulan trafo merkezinin de ocak ayında hizmete gireceğini açıkladı. Tesiste kullanılacak 100 megawatlık trafonun özel TIR'la Gebze'den Aliağa OSB'ye getirildiğini, iki vinç tarafından büyük bir titizlikle yerine yerleştirilen trafonun ağırlığının 80 ton olduğunu, soğutma yağının doldurulmasıyla birlikte bu ağırlığın 120 tona ulaşacağını belirten Saka, trafonun toplam 7 milyon dolara mal olduğunu, yeni alınan bir trafonun ise 1 milyon Euro olduğunu kaydetti.
Adnan Saka, "400 megawatlık bu trafo tesisi şu anda 100 MVA olarak faaliyet gösterecek. Yıl sonu itibariyle hizmete girecek. Trafo merkezi 154 kilowatlık Soma- Aliağa enerji hattından besleniyor. Bu tesisin projeden anahtar teslimine kadar tüm çalışmaları ve mali yükü ALOSBİ tarafından karşılandı. Bu tesis, ALOSBİ yatırımlarına birçok avantaj sağlayacak" diye konuştu.

Sanayicinin rekabet gücünün artması için başta enerji olmak üzere maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini ifade eden Saka, "ALOSBİ olarak bu konuda birçok çalışma yapıyoruz. Bu amaçla Çakmaktepe Enerji Üretim A.Ş'yi kurduk. Yatırımcımıza, Türkiye'de en ucuz enerjiyi biz vereceğiz. Yapacağımız doğalgazla çalışacak 34.5 MW kapasiteli santralle enerjiyi yatırımcımıza yüzde 15-20 indirimli sunacağız. Ayrıca ulusal enerji sisteminden de sağlıklı ve kaliteli enerji alabilmek için kendi sistemlerimizi kuruyoruz. Bölgede yatırım yapan sanayicilerin gerek ulusal gerekse de uluslararası pazarda enerji maliyetlerini düşürerek rekabet gücü artacak. ALOSBİ yatırımcıları bu tesisle birlikte sürekli kaliteli, temiz ve en ekonomik koşullarda enerji kullanabilecek. Trafo sistemi hem Soma hattından hem de Aliağa hattından olmak üzere alternatif bağlantılarla sisteme entegre edildi. Elektrik kesintilerinden ALOSBi yatırımcıları etkilenmeyecek" şeklinde konuştu.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri (KOBİ) AB sürecine hazırlamak için çalışmalar yaptıklarını da belirten Saka, bölgenin kara, deniz, hava ulaşım olanaklarına sahip olduğunu, bu avantajların maliyeti düşürüp rekabeti artıracağını kaydetti. Saka, ulaşım, doğalgaz, LPG, LNG ve elektrik enerjilerini edinme imkanları, İzmir'e ve Ege Denizi'ne, limanlara yakınlığıyla ALOSBİ'nin yatırımcının gözdesi olduğunu söyledi.

.
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2005 Pazartesi 12:23:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?