22
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜNCEL

Dünyanın en sağlam Roma Ilıcası Allianoi'de

Çalışmalarını Newyork Üniversitesi'nde sürdüren dünyanın en ünlü mimarlık tarihçilerinden Prof. Dr. Fikret Yegül'e göre dünyanın en sağlam kalmış içinde 47 C sıcak suyu bulunan Roma Ilıcası, Allianoi Antik Sağlık Merkezi'nde bulunuyor.

Yakın zamanda yapımı devam eden baraja su verilmesiyle sular altında kalması gündeme gelen antik kentteki kazı çalışmaları hakkında bilgi veren Allianoi Kazısı Bilimsel Heyet Başkanı Dr. Ahmet Yaraş, Prof. Yegül'ün tanımlamasıyla dünyada bugüne kadar kalabilmiş, içinde sıcak suyu bulunan en sağlam ılıca yapısı olan Allianoi'nin salonlarından bir kısmının açılmış olmasına rağmen henüz kazısına başlanılmamış birçok mekan bulunduğunu belirtti.

Allianoi'de büyük havuzun girişinde yer alan dairesel planlı mekanın tabanın da mozaikle kaplı olduğunu belirten Yaraş, 9 bin metrekarelik ılıcanın yaklaşık bin metrekarelik bölümünün mozaikle kaplı olduğunun belirlendiğini ifade etti. Bu mekanların duvarlarının ise Denizli'nin çivit mavisi veya İtalya'dan gelen renkli mermerlerle Antik Çağ'da kaplandığını söyleyen Yaraş, sağlam döşeme açısından da bilimsel anlamda büyük önem taşıdığını kaydetti.

Kazı Başkanı Yaraş, Kozak granitinden 4.94 cm yüksekliğinde tek parça halindeki granit sütunların nadir olduğunu vurgulayarak, "Geçen hafta ortaya çıkarttığımız mekanlardan birinde ise duvar kaplamaları ve tavandaki freskler, İtalya'daki Pompei kalıntılarını hatırlatıyor. Ancak bu yapılar Ilıca'nın 1994 yılında İl Özel İdaresi tarafından restorasyonu sırasında çok büyük oranda zarar görmüş. Özellikle bazı salonlarda mermer kaplamaların kırılarak üzerine beton döküldüğünün çalışmalar sonuncunda anlaşıldı" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2005 Pazartesi 15:54:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?