1
Haziran
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Köylülerle altın madeninin yol çekişmesi

İzmir'in Bergama İlçesi Çamköy'ün tapulu yolunu 1 gecede kapatarak çalışma alanının içine kattığı iddia edilen Ovacık Altın Madeni, aynı yolu, köylülerin tepkisi üzerine bir gecede açtı. Dün akşamki yol açma çalışmalarına madene ait 2 kepçe ve çok sayıda kamyon katıldı.

Altın madeninin mahkemece yapılacak olan tespit öncesi delilleri yok ettiğini öne süren çevre köylüler, gece geç saatte jandarma karakoluna giderek ihbarda bulundu.

Koza Altın Madencilik'in Çamköy'ün tapulu arazisini kapatarak kendi çalışma alanına kattığı iddiası çevre köylülerin tepkisine neden oldu. Yola bir kola kasası koymanın bile suç olduğunu belirten Çamköy Muhtarlığı madenin yola müdahalesi ile ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunurken tespitin yapılacağı günün gecesi yolun maden şirketince tekrar açılarak yapılan müdahalenin temizlenmesi, çevre köylülerin daha büyük tepkisine neden oldu.

Koza Altın Madencilik'in hukuku ve Bergama mülki idaresini hiçe saydığını ileri süren köylüler tespit öncesi yola yapılan müdahaleyi delilleri yok etmek olarak nitelendirirdi. Köyün tapulu yolunu kapattığı ve müdahale ettiği için maden hakkında suç duyurusunda bulunan ve dava açan Çamköy Muhtarı Emin Candan altın madenini yasaları hiçe saymakla suçladı. Maden yetkililerinin yasaları hiçe sayarak bu kadar rahat hareket etmelerini hayretle karşıladığını belirten Köy Muhtarı Candan, "Köye giden yol Akyokuş mevkisinde ikiye ayrılıyor. Biri madenin kapısına da çıkan köyün tapulu yolu diğeri köye direkt giden orman işletmesinin açtığı yol. Bu yol belirsiz, Orman işletmesi istediği zaman kapatabilir ama madenin kapatıp köylünün geçişini engellediği yol bizim köyümüzün tapulu yoludur. Köy muhtarlığını, kanunları ve Bergama mülki idaresini hiçe sayarak devletin yolunu kapatan altın madeni yine yasaları hiçe sayarak tespite bir gün kala delilleri yok ediyor" dedi.

Siyanürlü altın madenine verdiği mücadeleyle tanınan Çamköylü Tahsin Sezer gelişmeler karşısında devlet yetkililerini aciz kalmakla suçladı. Kamuya ait yolun moloz dökülerek kapatıldığını belirten Sezer, "Köyümüze giden yol Akyokuş mevkiinde ikiye ayrılıyor. Orman İşletmesinin direkt açtığı yol rampalı olduğu için traktörler ve yüklü araçlar madene de giden köyün tapulu yolunu kullanıyordu. Altın madeni yolu kapattığı günden beri yüklü araçlar köye girip çıkamıyor ya da bozuk ve uzun olan köyün arka yolunu kullanıyorlar" diye konuşu.

Koza Altın Madencilik Yönetim Kurulu Akın İpek'in görüşme tekliflerini geri çeviren köylüler, "Basın yoluyla köylülerden ve köy tüzel kişiliğinden özür dileyene kadar görüşmemiz mümkün değildir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2005 Cuma 22:25:32
Güncelleme :24 Ekim 2005 Pazartesi 22:50:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?