18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Sezer'le randevu yarın

İzmir'in Bergama İlçesi sınırları içindeki Allianoi Antik Kenti'nin inşa aşamasındaki Yortanlı Barajı'nın suları altında kalmasına 42 gün kala, Allianoi Girişim Grubu'nun Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile yarın bir görüşme yapacağı bildirildi.

Yarın saat 16.10'da gerçekleşecek görüşmeye, Allianoi Kazısı Bilimsel Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yaraş, Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Mumcu, Allianoi Girişim Grubu Sözcüsü Avukat Arif Ali Cangı ve Bergama Yortanlı Kurtarma Derneği Başkanı İffet Diler katılacak.

Allianoi Girişim Grubu Sözcüsü Avukat Arif Cangı, Türkiye'nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ile T.C. Anayasası ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası karşısında Allianoi'un yok edilmesine izin verilmemesi gerektiğini ifade ederek, "1800 yıllık sağlık yurdunun yok edilmesinin tarihsel sorumluluğu da ağır olacaktır. Anayasa'nın 104. maddesine göre 'devletin başı' olan ve 'Anayasa'nın uygulanmasını, devlet organlarını düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetme' görev ve yetkisi bulunan sayın Cumhurbaşkanı ile yapacağımız bu görüşmenin, Allianoi'nin kurtarılması yolundaki çalışmalarımıza güç katacağını düşünüyoruz" dedi.

Bergama'nın 18 km kuzeydoğusunda bulunan Allianoi, 1800 yıllık tarihiyle çağlar boyu insanlara şifa dağıtan bir sağlık yurdu olarak biliniyor. Koruma Kurulu tarafından 1. derece arkeolojik sit olarak tescilli bulunan ve insanlığın ortak kültür mirası niteliğindeki Allianoi, inşaatı sürdürülen Yortanlı Barajı'nın suları altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor. Su tutma çalışmaları devam ederse 15 Kasım 2005 tarihinden itibaren Allianoi Antik Kenti, baraj suları altında kalarak 31 metre suya gömülecek.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2005 Pazartesi 16:03:24
Güncelleme :24 Ekim 2005 Pazartesi 22:48:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?