4
Mayıs
2024
Cumartesi
KÜLTÜR/SANAT

455 yıllık tarih gün ışığına çıktı

Kütahya'da mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait Rüştem Paşa Medresesi'nin kazı çalışmalarının tamamlandığı bildirildi. Tarihi medresenin aslına uygun olarak restore edilmesi için Kütahya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından onarıma başlandı.

15. yüzyılda Mimar Sinan tarafından yapılan eserin sadece giriş kapısı toprak üstünde bulunuyordu. Ali Paşa Mahallesi Balıklı Caddesi Serçe Sokağı'nda bulunan ve duvarlarının bir kısmı toprak altında kalan 455 yıllık medresenin gün ışığına çıkarılması için Müze Müdürlüğü ile Vakıflar Genel Müdürlüğü ekipleri tarafından başlatılan kazılar aralıklarla 2 yıl sürdü.

Tarihi medresenin Kanuni Sultan Süleyman Han devrinde, 1520-1566 yılları arasında Kütahya'da valilik yapmış olan Rüstem Paşa tarafından Mimar Sinan'a inşa ettirildiği belirtildi.

Kütahya Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla tarihi medresenin müze haline getirilmesinin planlandığını bildirdi. Yetkililer, Rüstem Paşa Medresesi'nin restorasyon maliyeti ve çalışmaların ne zaman biteceğini dair açıklama yapmadı.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2005 Pazartesi 11:41:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ayla IP: 212.156.182.xxx Tarih : 11.08.2005 15:07:34
bu kazıda başta Kütahya Vakıflar Bölge Müdürü Mustafa MURAT ve tüm kazıda görevli arkadaşlarımı tebrik ediyorum. çektiğiniz zorluklara değmiş Hocam Kütahya için hayırlı olsun.