15
Haziran
2024
Cumartesi
GÜNCEL

4 mevsim sebze üretiliyor

Sibirya soğukları yüzünden hava sıcaklıklarının eksi 20 dereceye kadar düştüğü ve kar kalınlığının şehir merkezinde 20 santimetreyi aştığı Kütahya'nın Simav İlçesi'nde, karakışa rağmen jeotermalli seralarda hormonsuz sebze üretiliyor. Yurdun dört bir yanından talep alan sera üreticilerinin yüzü gülmeye başladı.

Yeraltından 300-400 metre derinlikten çıkan 162 derecelik sıcak su buharıyla ısınan jeotermalli seralarında kış şartlarından etkilenmeden domates, salatalık, sivri biber ve patlıcan ile gül, karanfil ve diğer salon çiçekleri ürettiklerini belirten Simav Sınırlı Sorumlu 4 Eylül Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Müdürü Fahri Çetin," Ortaklarımız kara kışı hiç dert etmiyor. Çünkü sorunsuz enerji jeotermal sayesinde kara kıştan hiç etkilenmiyorlar. Talepleri karşılamakta güçlük çekiyoruz" dedi.

Simav Eynal bölgesinde yer alan 120 dekarlık jeotermalli seraların belediyenin de teşvikiyle önümüzdeki birkaç ay içinde 200 dekara çıkacağını bildiren Çetin, "Simav tam bir sera cenneti olacak" diye konuştu. İlçede üretilen yaklaşık 5 bin ton civarındaki domates ile 4-5 bin ton civarındaki salatalığın İstanbul ve İzmir başta olmak üzere Bursa, Balıkesir ve Adapazarı ile Balıkesir gibi büyük illere pazarlandığını hatırlatan Çetin, "Ortaklarımızın ürettiği sera ürünleri sayesinde ellerine yılda ortalama 4-5 milyon YTL sıcak para giriyor. Seracılık Simav için artık önemli bir gelir kaynağı oldu. Seralarımız jeotermal enerjiyle ısıtılınca üreticimiz hem hormonsuz üretimden hem de ucuz enerjiden çifte kazanç sağlamış oluyor" diye konuştu.

Simav Eynal Kaplıcaları bölgesinde yer alan jeotermalli seralarda üreticilerin artık eski alışkanlıkları bırakarak yavaş yavaş organik seracılığa dönmeye başladığını vurgulayan Çetin, "Organik seracılığa döndüğümüz takdirde Simavlı seracıların kazançları daha da artacak. Kooperatif olarak ortaklarımıza bu konuda sürekli tavsiyelerde bulunuyoruz. Başkanımız Hüseyin Peker ortaklarımızla bu konu için sık sık oturup konuşuyor, tavsiyelerde bulunuyor. Şimdilik iki ortağımız seralarında organik tarıma başladı. Bu sayının yakında artacağını umuyoruz" dedi.

.
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2006 Perşembe 15:37:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?