14
Haziran
2024
Cuma
GÜNCEL

AB standartında süt topluyorlar

Kütahya'nın Simav İlçesi'ndeki Tarım Kredi Kooperatifi'nin kurduğu Süt Toplama Birliği, Avrupa standartlarına uygun laboratuar kurup, üreticiden gelen 55 ton civarındaki günlük sütü, gerekli kontrolleri gerçekleştirdikten sonra alıcı firmalara ulaştırıyor.

Avrupa Birliği'nin istemiş olduğu standartları uygulamaya aldıklarını, bu sebeple talepte önemli artış yaşandığını ifade eden Simav Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Fatih Salih Okumuş, "İlçenin 11 ayrı merkezine süt toplama merkezleri kurduk. Merkezlerimizin tamamında Avrupa Birliği'nin istemiş olduğu standartlara uygun oluşturduğumuz laboratuarlarımızda görevli teknisyenlerimiz, gelen sütlerin yağ ve su oranlarını tahlil ediyorlar.

Su oranının yüzde 9.2, yağ oranının ise yüzde 3 veya 4 oranında olmasına dikkat ediyoruz. Bu oranların dışındaki sütleri katiyen almıyoruz. Tahlilleri temiz çıkan sütlerimiz ise soğuk hava tankları vasıtasıyla günlük olarak alıcı firmalara ulaştırıyoruz" dedi.

Avrupa Birliği'nin 2007 yılı başından itibaren elle sağım yapılan sütleri almayacağını göz önüne alarak yeni bir yapılanmaya gittiklerini de hatırlatan Okumuş, "En büyük idealimiz vatandaşın elindeki hayvanlardan oluşacak en az 5 veya 10 bin başlıklı yeni ve modern bir işletme kurmak. Şimdilik 2 bini bulan ve önümüzdeki günlerde 4 bini aşması beklenen ortaklarımızın katılımıyla kurulacak bu işletmede inekler sağım saati gelince otomatik makinelerle sağıldıktan sonra elde edilen sütler el değmeden sağlıklı bir ortamda alıcı firmalara teslim edilecek.

Bu durumda hem üreticinin sütü fazla fiyata satılmış olacak hem de alıcı firmalar bizden süt almak için kapımızda bekleyecek. Birlik olarak bunu başarabilmek için çalışmalara şimdiden başladık. Simav'daki süt üreticilerinin bize göstermiş olduğu güven ve inançla bu işin de altından kalkacağımıza inanıyorum. Şimdiden birçok üretici elindeki süt ineğini birliğimize vererek kurulması düşünülen modern işletmeye ortak olmak istediğini bildiriyor" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2006 Perşembe 15:33:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?