18
Mayıs
2024
Cumartesi
GÜNCEL

Genelge yeniden hazırlansın

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nce yayınlanan ateşli silahlar genelgesi, Kütahya'nın Simav İlçesi'nde zeybek teşkilatlarını kızdırdı.

Simav Turizm, Kültür ve Kalkınma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Türk Boyları Konfederasyonu Kurucular Kurulu Üyesi Orhan Nasuhoğlu, kendilerine gönderilen yazıya göre, milli bayramlarda bile olsa şişhanelerle ateş etmelerinin yasaklanmasının zeybek ve yaren geleneği ile örf ve adetlerine ters düştüğünü belirterek, "Bu durum kabul edilemez. Genelgenin yeniden hazırlanması gerekiyor" dedi.

İstiklal Savaşı sırasında düşmana karşı verdikleri amansız mücadelenin timsali olarak günümüze kadar gelen ve milli bayramlarda halkın duygularını diri tutmak için "Mor" ve "Sarı Zeybek" yarenlerinin ellerindeki şişhane denilen tüfeklere sadece barut doldurup ateşlediklerini bildiren Nasuhoğlu, "Bunun kime zararı var? Bugüne kadar ne yaralanan ne de ölen oldu. Mevcut genelge, düğün, şenlik, asker uğurlamaları, çeşitli spor müsabakaları gibi çeşitli faaliyetlerde silahla sağa sola rastgele açılan ateş neticesinde ölüm ve yaralanma olaylarıyla ilgilidir.

Simavlı zeybek ve yarenler yıllardır sadece barut atmışlardır. Bunun da kimseye zararı yoktur. Genelgenin yeniden gözden geçirilerek şişhanelerin serbest bırakılmasını istiyoruz. Bu sadece bizim örf, adet ve geleneğimizdir. Ayrıca Simav folklorunun de bir yapı taşıdır. Yetkililerden bu durumları göz önüne alarak yeniden bir değerlendirme yapmalarını istiyoruz" diye konuştu.

Nasuhoğlu, zeybek ve yarenlerin magandalık yapanlarla bir tutulmasına üzüldüklerini ifade etti.

.
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2005 Pazartesi 15:38:29
Güncelleme :14 Ekim 2005 Cuma 14:19:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?