23
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

'Tarımda büyük sıkıntı var'

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ve Manisa Ziraat Odası Başkanı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu üyesi Nuri Sorman, Salihli Ziraat Odası Başkanı Ahmet Can ve yönetimini ziyaret ederek çiftçilerin sorunlarını dinledi.

Ziyaret sırasında bir konuşma yapan Başkan Bayraktar, "Türkiye'de tarımda çok büyük sıkıntı vardır.Türkiye'de gezdiğim yerlerde tarımla uğraşıp ta 'Ben iyiyim' diyeni görmedim. Yanlış politikayla tarımı kaybediyoruz. Buradan hükümeti uyarıyoruz. Türk tarımı yanıyor fakat AKP Hükümeti bunun farkında değil. Çiftçimiz büyük sorunlarla karşı karşıya, buğday üreticisi maliyetin altında ürününü satmak zorunda kaldı. Bu bölgede yaş meyve sebze çok önemli bir üretim dalı, bu ürünlerde Avrupa ile rekabet halindeyiz, örneğin bugün bu şeftali 250 bin lira.

Bu fiyatlarla bu işin sürdürülebilir olması mümkün görünmüyor. Tarımda sürdürülebilirlik çok önemli, üretici zarar ettiğinde ağaçlarını söküyor ve oralarda yapılaşma meydana geliyor. Ege kıyılarında birçok yerde şeftali ağaçları kesilerek oralarda villa ve konutlar yapılmıştır. Biz bunu sakıncalı görüyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu topraklar bize lazım ve bunun önemini de anlayacağız. Şeftalideki sıkıntıyı şu an üzümde yaşıyoruz. Üzümde benim gördüğüm kadarıyla bir takım oyunlar oynanıyor.

Biz Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak bu oyunu bozmak niyetindeyiz. Piyasayı bozmak için her türlü oyunlar yapılıyor, bunlar çok tehlikeli üretici yok olduğunda bugün, tüccar da ihracatçı da yok olacaktır, Herkesin aklını başına alması lazım, üzüm bu yıl geçen yıllarda satıldığından aşağı satılmaya çalışılıyor. Bu olaylarla ilgili bir strateji geliştiriyoruz ve bunu çok yakında açıklayacağız. Çiftçimiz meydanlara bir çıkmaya başlarsa arkası gelir. Çiftçimiz eylem yapmak için traktörüyle yola çıkıyoruz dediği anda biz orada varız.

Çünkü biz çiftçimizin her zaman yanındayız. Sizden istediğim tarıma destek veren Tarım Kredi Kooperatifleri'ne ve Tariş'e sahip çıkalım size sahip çıkanı sizde sahip çıkın" şeklinde konuştu.

Salihli Ziraat Odası başkanı Ahmet Can ise, "Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde çitçinin halinden anlayan milletvekili bulunmamaktadır. Çitçinin dilinden anlayan bir milletvekili olsaydı bu sorunlar çözülmüş olurdu. Çiftçimizde bu duruma düşmezdi. Çiftçinin sorununun çözülmesi için eylem yapacağız. Çünkü başka türlü haklarımızı koruyamayacağız" açıklamasında bulundu.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ağustos 2005 Pazar 14:50:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?