22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

'Üzüm lobisi oluşturmalıyız'

Salihli Ziraat Odası ile Efor Fuarcılık tarafından organize edilen SAGREX 2005 Tarım ve Hayvancılık Fuarı açıldı.

Fuarın açılış törenine Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı A. Şemsi Bayraktar, Manisa CHP Milletvekilleri Nuri Çilingir, Hasan Ören, vekaleten atanan Alaşehir Kaymakamı Haluk Şimşek, Salihli Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay ile Salihli'nin üst düzey yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmasını Salihli Ziraat Odası Başkanı Ahmet Can Yaparak, "Ürünlerden daha fazla verim alabilmek için teknolojiyi yakından takip etmeliyiz. Çiftçilerimizle beraber üzüm lobileri oluşturmak zorundayız. Karadeniz Bölgesi'nde fındık lobisi oluşturarak ürünü 2.5 YTL yerine 7.5 YTL'ye satıyorlar. Biz neden lobi oluşturmayalım? Üzüm üreticisi ürünün hepsini değil de, borcunu karşılayacak şekilde piyasaya sürerse üzüm fiyatı artar. Çiftçi, tüccar ve ihracatçı beraber yaşamalıdır. Fakat İhracatçılar üzüm fiyatlarını aşağıya çekiyor. Bu yıl ise böyle olmaz, diyerek çiftçilere bereketli yıllar diliyorum" şeklinde konuştu.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı A. Şemsi Bayraktar, açılış töreninde yaptığı konuşmasında tarımda üretimin artırılmamasının sadece çiftçinin değil sanayinin de sonu olacağını belirterek, "Pamuk üretiminde AB ülkelerini ve Yunanistan'ı geçmiş bulunuyoruz. Piyasada oluşan fiyat farkı çiftçiye pirim olarak verilmezse, çiftçi pamuk üretiminden vazgeçer. Bu da ülkemize büyük oranda döviz kaybı olarak yansıyacaktır" dedi.

Gerekli planlamanın yapılmaması nedeniyle geçen yıllarda bir milyon 300 bin lira olan üzümün 1 milyon liradan satılmaya başlandığını ifade eden Bayraktar, "Tariş'e büyük görev düşmektedir. Tariş, gerekli planlamaları yapıp stoklama desteğini uygulamaya koymalıdır. Ayrıca Tariş'e devlet gerekli desteği verip, çiftçilerimizi kollamalıdır" diye konuştu.

Salihli Belediye Başkanı Mustafa Uğur Okay ise, Türkiye'deki yaşanan tarım sektörü sorunlarının bir an önce giderilmesi gerektiğini belirtti. CHP Manisa Milletvekilleri Nuri Çilingir ve Hasan Ören ise bir an önce Tariş Birliği üzüm fiyatlarını açıklamaları gerektiğini ifade ederek, yanlış politikalar yüzünden çiftçilerin mağdur olduklarını söyledi. Yaklaşık 60 firmanın katıldığı fuar, üç gün sürecek.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2005 Çarşamba 11:16:58
Güncelleme :8 Kasım 2005 Salı 18:46:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?