1
Haziran
2024
Cumartesi
YAŞAM

Bayram arası nikah olur

Manisa'nın Salihli İlçe Müftüsü Karabey Özdemir, iki bayram arası nikah yapılamayacağı yönündeki inanışın yanlış olduğunu belirtti.

"Bu sözün dini bir kaynağı veya dayanağı yoktur. Nikah hazırlığı yapan çiftler iki bayram arası nikah kıydırabilirler" dedi. Salihli Müftüsü Karabey Özdemir, "Bazı yörelerde halk arasında bir inanış var. Bu da Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı arası kastedilerek 'iki bayram arası nikah kıyılamaz' deniliyor. Bu sözün dini bir kaynağı, dayanağı yoktur.

Bu inanışın günümüze kadar gelmiş olmasının sebebi; Ramazan Bayramı cuma gününe gelirse, o gün iki bayram birden yaşanır. Biri Ramazan Bayramı, ikincisi cuma bayramıdır. Bu durumda, iki bayram namazı kılınır. Biri kuşluk vakti Ramazan Bayramı namazı, diğeri
ise biraz sonra öğle vaktinde kılınacak olan cuma namazıdır. İşte iki bayram arası nikah yapılmaz demek, iki bayram namazı arası, dar vakitte nikah yapılmaz demektir. Çünkü aradaki vakit çok kısadır. Öyle ise, kuşluktan öğleye kadar olan iki bayram namazı arası nikah yapmayınız, geniş vakit olan namazlardan sonra nikahı yapınız demektir. Halkımız, böylesine kısa vakte ait bir hatırlatmayı, Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı gibi uzun zamana yaymış, sebepsiz, uyulması zor bir yasak meydana getirmiştir. Ancak bu bir yanlış anlama sonucu ortaya çıkmıştır. Bunun için iki bayram arasında düğün yapma ve nikah kıymada dini yönden hiçbir engel ve sakınca yoktur. Hatta Peygamberimiz'in (sav) hanımı Hz. Hatice validemizin nikahı Ramazan ayından sonra gelen Şevval ayında yani iki bayram arasında kıyılmıştır.

Dolayısıyla bu halk inancının dini bir yönü yoktur. Bu kesinlikle doğru değildir, kulaktan dolma sözlerle yapılan yanlış anlaşılmadır" diye konuştu.

.
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2005 Pazartesi 16:12:33
Güncelleme :28 Kasım 2005 Pazartesi 16:17:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?