4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAĞLIK

Zatürre ölümlerinin önlenmesi

Uşak İl Sağlık Müdürlüğü, Zatürree Ölümlerinin Önlenmesi Haftası nedeniyle bir seminer düzenledi.

Öğretmenevi'nde düzenlenen seminerde, Bir Eylül Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Murat Arul, il genelindeki toplam 93 sağlık personeline "Yetişkinlerde ve çocuklarda zatürree" konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Akut solunum yolu enfeksiyonlarının çocuklarda en sık görülen hastalıklardan birisi olduğunu söyleyen Dr. Murat Arul, "Akut solunum yolu enfeksiyonları soğuk algınlığı gibi hafif şekillerden, yaşamı tehdit eden alt solunum yolu enfeksiyonu yani zatürre kadar gelişebilir. Gelişmekte olan ülkelerdeki çocuk ölümlerinin yaklaşık dörtte biri zatürree (Pnömoni) nedeniyledir. Özellikle 5 yaş altı çocuklarda zatürreeye bağlı ölümler ilk sıradadır. Bu ölümleri üçte bir oranında azaltmak ve gereksiz antibiyotik kullanımını önleyerek, bebek ve çocuklara yönelik koruyucu ve evde tedavi edici yöntemleri geliştirmek amacıyla akut solunum yollan enfeksiyonlarının kontrolü programı yürütülmektedir. Solunum yolu hastalıkları daha çok kış ve bahar aylarında soğuğun vücut direncini düşürmesiyle birlikte mikroplar tarafından solunum yollarının iltihaplanması sonucunda meydana gelir. Beslenme bozuklukları, hava kirliliği, sigara içilen ortamların çoğalması, evlerde uygun ısınma ortamlarının sağlanamaması, hijyen şartlarına uyulmaması solunum yolu hastalıklarının artmasına sebep olur" dedi.
Solunum yolu enfeksiyonlarının, öksürük, ateş, iştahsızlık, burun akıntısı veya tıkanıklığı, kulak ağrısı, boğaz ağrısı, hızlı solunum gibi belirtilerinin olduğunu da söyleyen Dr. Arul, "Zatürree vakalarının çoğunda, çocukta öksürük veya solunum güçlüğü olup, hızlı soluma veya göğüs çekintisi mevcuttur. Bebek halsiz, huzursuz olur. İştahsızlık ve yüksek ateş görülür. Eğer anne ve baba bebeğinde veya çocuğunda böyle belirtiler görüyorsa vakit geçirmeden bir sağlık kuruluşuna götürmelidir. Zatürreenin erken tanısı ve doğru tedavisi bebek ölümlerini azaltacaktır" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2005 Çarşamba 13:59:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?