5
Mayıs
2024
Pazar
YAŞAM

Dericiler taşınmak için kredi istiyor

Deri sanayicilerinin Uşak şehir merkezinden Karma Organize Sanayi Bölgesi'ne taşınmaları için kredi istenilmesi konusunda ortak karar alındı. 

Uşak Deri Sanayicileri Derneği'nde yapılan toplantıya; Uşak AK Parti milletvekilleri Alim Tunç, Ahmet Çağlayan, CHP Milletvekili Osman Coşkunoğlu, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Karaman ve deri işletmecileri katıldı. Toplantıda konuşan CHP Uşak Milletvekili Osman Coşkunoğlu, Türkiye'de birçok eksikliklerin olduğunu ifade ederek, "İstanbul, Türkiye'nin sanayisinin gelişmesi konusunda son derece yetersiz ve son derece çapsız kalmıştır. Dericilik konusunda İstanbul'a büyük görev düşmektedir. Derinin büyük zahmetini Uşak çekiyor. Bu deri İstanbul'a gidiyor. Burada konfeksiyona dönüşüyor. Ondan sonra İtalya'ya gidiyor ve marka konarak daha yüksek fiyata satılıyor. Satışın en düşük payını ise Uşak alıyor. İstanbul, İtalya'nın yaptığını yapmalı, İstanbul'un yaptığını da Uşak yapmalıdır" açıklamasında bulundu. Uşak Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Akif Küplemez de, deri sanayicilerinin Karma Organize Sanayi Bölgesi'ne taşınmalarıyla sektördeki en büyük problemle karşı karşıya kaldıklarını belirterek, deri sanayicilerinin kendi çabalarıyla taşınmaları gibi bir sorunla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Karma Organize Sanayi Bölgesi'nde şu ana kadar 90 işletmenin inşaat çalışmalarına başladığını ifade eden Küplemez, "Bu firmaların birçoğu Karma Organize Sanayi Bölgesi'ne yatırım yapıp istihdam sağlamak için gayri menkullerini satmakla karşı karşıya kalmıştır. Hatta birçoğu da gayri menkullerini satarak, işletmelerinin inşaatlarında kullanmışlardır. Şu anda çıkmaz sokağa girmiş durumdayız. Büyük bir ölüm kalım savaşı vermekteyiz. Bugün Türkiye'de ki bir tek sanayi kuruluşlarına verilen kredilerin sadece bir kısmının Uşaklı dericilere verilmesi, bu ölüm kalım savaşından dericilerin galip çıkmasını sağlayacaktır" dedi. 

Dericilerin bütün geleceklerinin verilecek kredilere bağlı olduğunu dile getiren Küplemez, "Orta vadeli 2-3 yıl ödemesiz, 5-6 yılda geri ödemeli işletme başına 250-300 bin YTL dilimi talep ediyoruz. Eğer inşaat halindeki yatırımları tamamlayıp üretime geçebilirsek, Uşak'taki deri sanayisinin geleceği çok parlak olacaktır. Hedefimiz ileride önce deri konfeksiyon lisesi kurmak ardından deri konfeksiyon meslek yüksek okulu açmak istiyoruz. Ancak bunları yapabilmek için deri sanayicilerinin işletmelerini çalışır hale getirmeleri gerekiyor" diye konuştu. 

Sürekli olarak Uşaklı dericilerin Tuzla'da Menemen'de olduğu gibi düşük faizli ve uzun vadeli kredilerden faydalanması gerektiğini dile getirdiklerini ifade eden Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Karaman, "Ancak son 3 hükümet döneminde diyaloglar sonunda böyle bir krediye ulaşamadık. Bu olayı taşınma kredisi olarak değerlendirmek yanlış olur. Dünya da tüm sektörlerde değişim yaşanıyor. Hangi sektörde olursanız olun kredi alma şekilleri 2007 yılından itibaren değişmekte, Bazel 2 standardı gündeme gelmektedir. İşletmelerimizi AB müzakere sürecinde AB'ye uygun işletmeler haline getiremezsek ne deri sektörümüzü ne de diğer sektörleri kurtarmak şansına sahip olamayız. Öncelikle işletmelerimizin içinde bulunduğu bu sıkıntıları görerek değişim için gerekli tedbirleri alması gerekir" şeklinde konuştu. 

Yaklaşık 3,5 saat süren toplantı sonunda komisyon kurularak dericilerin sorunlarından oluşan bir dosya hazırlanması ve dosyanın Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a ulaştırılması kararlaştırıldı.
.
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2006 Cumartesi 18:50:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?