4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Ekonomide kurumsallışma önemi...

Kocaeli Üniversitesi İşletme Bölümü Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş, büyüme sürecinde belli bir aşamaya gelen işletme sahibinin yönetimde yetersiz kalmasıyla KOBİ'lerde kurumsallaşma ihtiyacının arttığına dikkat çekerek, "Bu durum aile işletmeleri için de geçerlidir. Kurumsallaşmanın önemi, kurucu işletmenin başındayken veya işletme küçükken fark edilmemektedir" dedi.

Uşak Sanayici ve İşadamları Derneği (USİAD), Kocaeli Üniversitesi İşletme Bölümü Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş'un konuşmacı olarak katıldığı "Aile İşletmelerinde İkinci Kuşağın Yetiştirilmesi ve Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma" konulu bir konferans düzenledi. Uşak Belediyesi Oda Tiyatrosu Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa Uşak Belediye Başkanı Mesut Apaydın, Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Karaman, Uşak Milli Eğitim Müdürü Recep Düzgün ve bazı şirketlerin üst düzey yöneticileri katıldı.

Uşaklıların yoğun ilgi gösterdiği konferansın açılış konuşması yapan USİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kuvvet, "Dernek olarak önümüzdeki yıldan itibaren her ay bir konu ve bir konuk davet ederek Uşak'taki büyük çoğunluğu aile şirketleri olan şirketlerimizin üst yöneticilerini ve ilgili departman yöneticilerini bilgilendirecek panel ve konferanslar düzenlemek istiyoruz. Bu konferansta amacımız Uşaklı sanayicilerimize ve iş adamlarımıza şirketlerinde yönetici yapılandırma konusunda destek olmaktır. Bu konferansta aile işletmelerin yönetim ve kurumsallaşmasında dikkate alınması gereken noktalar üzerinde duracağız. Aile işletmelerinde yaşanan bazı sorunlar için çözüm önerileri üreteceğiz" diye konuştu.

Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş ise, "Tüm işletmelerde, işletme yönetimi ilke ve kuralları, genel olarak işlemler için de geçerlidir. Ancak sahip oldukları bazı özellikleri dolayısıyla aile işletmelerinin yönetimi kendine has bazı farklılıklar göstermektedir. Aile işletmelerinin yönetim bakımından en belirgin özelliği, işletme sahipliği ve yöneticiliğin aynı kişide toplanmasıdır. Aile işletmesinde sahiplik ve yöneticiliğin aynı elde toplanması, işletmenin kuruluş ve gelişme dönemlerinde avantaj sağlamaktadır. Ancak büyümenin belli bir aşamaya gelmesi ile birlikte işletme sahipliği ve işletme yöneticiliğin aynı elde kalmaya devam etmesi işletme yönetiminde profesyonelleşmeyi engellemektedir. Büyüme sürecinde belli bir aşamaya gelince işletme sahibinin yönetimde yetersiz kalmasıyla Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde (KOBİ) kurumsallaşma ihtiyacı artmaktadır. Bu durum aile işletmeleri için de geçerlidir. Kurumsallaşmanın önemi, kurucu işletmenin başındayken veya işletme küçükken fark edilmemektedir" şeklinde konuştu.

.
Yayın Tarihi : 29 Aralık 2005 Perşembe 16:02:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?