4
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Restorasyon hatalı çıktı

Uşak'ta geçtiğimiz günlerde aslına uygun restore edilmediği gerekçesiyle çalışmaları durdurulan tarihi Kırık Minare'de Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile Koruma Kurulu yetkilileri incelemelerde bulundu. İncelemeler sonunda restorasyonun hatalı olduğu ortaya çıktı.

Yaklaşık 600 yıllık tarihe sahip Kırık Minare, Uşak Valisi Kayhan Kavas'ın girişimleri sonucu aslına uygun olarak yeniden restore edilecek. Vali Kavas tarafından restorasyon çalışmalarının incelenmesi için davet edilen Kütahya Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile İzmir 2 No'lu Koruma Kurulu yetkilileri, bugün çalışmaları yerinde inceledi. İncelemenin ardından yapının yanlış restore edildiğini belirleyen yetkililer, böyle bir restorasyonun kabul edilemeyeceğini söyledi. Vakıflar Bölge Müdürlüğü ise, kendilerine Koruma Kurulu tarafından gelen raporda restorasyonun bu şekilde olacağının belirtildiğini öne sürdü. İl Kültür ve Turizm Müdürü Şerif Arıtürk nezaretindeki yetkililer, daha sonra Vali Kayhan Kavas ile görüşmek üzere vilayete gitti. Yaklaşık yarım saat süren toplantı sonunda tarihi yapının aslına uygun olarak yeniden restore edilmesi gerektiği görüşüne varıldı.

Toplantı sonrası Vali Kayhan Kavas yaptığı açıklamada, "Buradaki çalışmalar devam ediyordu. Burada güzel bir taş yapı örneği vardı. Yaptığım incelemede sıvayla kapatılmasının doğru olmayacağını düşündüm. Çalışmaları durdurdum. Konuyla ilgili Koruma Kurulu yetkilileriyle çalışmayı yürüten Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkililerini çağırdım. Yetkililer yaptıkları inceleme sonucu benim tespitlerimin doğru olduğunu kabul etti. Restorasyonun yanlış bir şekilde yapıldığı ortaya çıktı. Bu hata ise Koruma Kurulu'nun konuyla ilgili raporunda yer alan sıva kelime nedeniyle vakıflar restorasyonun bu şekilde yapılacağını düşünmüştür. Bu yanlış anlamadan dolayı bir tarihi yapıyı kaybediyorduk. Şimdi Koruma Kurulu yeniden bir rapor hazırlayıp buranın tekrar aslına uygun olarak restore edilmesini sağlayacak" dedi.

.
Yayın Tarihi : 24 Ekim 2005 Pazartesi 16:20:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?