18
Mayıs
2024
Cumartesi
YAŞAM

Kazıda son safhaya gelindi

Hasankeyf Kazı Çalışmaları Başkanı ve Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdulselam Uluçam, 2005 yılı Hasankeyf kazı çalışmalarında son safhaya gelindiğini belirterek, geçen yıldan bu yana Hasankeyf'in birçok noktasında pek çok alanın ortaya çıkarıldığını söyledi.

Uluçam, ortaya çıkarılan eserlerin korunması için Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden yardım istediklerini ifade etti.

Konuyla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Uluçam, 2005 yılı Hasankeyf kazı çalışmalarında son safhaya gelindiğini belirterek, geçen yıldan bu yana Hasankeyf'in birçok noktasında pek çok alanın ortaya çıktığını söyledi.

Toprak altından çıkarılan eserlerde mimari dokunun korunmasının temel amaçları olduğunu vurgulayan Uluçam, "Kazılar sonucu ortaya çıkan eserlerle diğer eserlerin korunması gerekir. Bu anlamdaki teknik donanım yetersizliği sebebiyle genel müdürlükten destek istedik.

Özellikle Zeynel Bey Türbesi'nin bazı problemlerini gidermek ve bunun yanı sıra, külliyenin diğer bölümlerinin diğer yıllara rahatlıkla taşınması için sağlamlaştırma çalışmalarının yapılması gerekiyordu.

Kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan Yamaç Külliyesi'ndeki Artuklu Mihrabı ile kazı çalışmaları içerisinde yer almamalarına rağmen iyi durumda olmayan El Rızk Camii ile Sultan Süleyman Camii gibi anıtsal boyutta değeri olan öğelerin de korunması için Genel Müdürlük'ten yetkililer geldi" diye konuştu.

Gelen yetkililerin teknik anlamda kendilerine destek sunduklarını kaydeden Uluçam, "Öncelikli olarak korunması ve kurtarılması gereken yapıların birebir üzerinde çalışma yapıldı. İncelemeden sonra bir gruplandırma yapıldı.

Hasankeyf'teki 2005 yılı kazılarında 14 alanda toplam 21 yapı ortaya çıkarılmış oldu. Bütün bu yapıların hem çevre düzenlenmesi, hem de korunmasına yönelik restorasyon projeleri hazırlanmaya başlandı. Bunlar, sırası geldikçe uygulamaya konulacak" dedi.

.
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2005 Çarşamba 11:12:28
Güncelleme :29 Ekim 2005 Cumartesi 12:08:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
zafer öztürk IP: 85.108.216.xxx Tarih : 26.12.2005 17:41:38
değerli mardin halkı sayın uluçam ve ekibi sizlere miras çıkarıyorlar umarım onun emeğini boşa çıkarmaz ve bu güzelim mirası iyi değerlendiririz ne dersiniz bunu kullanalım mı