17
Haziran
2024
Pazertesi
YAŞAM

Kuş türleri inceliyor

Batman'ın Hasankeyf İlçesi'nde, kuş türleri üzerine çalışma başlatan Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eker, Ilısu Barajı'nın yapılması durumunda ender görülen 6 kuş türünün yok olacağını öne sürdü. 

Doğa Derneği Genel Müdürü Eker ve Dernek Koordinatörü Esra Başak, Ilısu Barajı tehdidi altındaki Batman'ın Hasankeyf İlçesi'nde, kuş türleri üzerine çalışma başlattı. Müdür Eker, tarihi ilçenin sular altında kalmaması ve canlı türlerinin ölmemesi için mücadele vermeye devam edeceklerini ve bu kapsamda tarihi ilçede ofis açacaklarını söyledi. Müdür Eker, Ilısu Barajı'nın yapılması durumunda ender görülen 6 kuş türünün yok olacağını ileri sürerek, "Türkiye'nin doğasını, canlı türlerini etkileyen en önemli yatırımların başında baraj projeleri geliyor. Yaptığımız incelemeler sonucunda her 4 kuş türünden bir tanesinin, barajlar sebebiyle tehlike altında bulunduğunu saptadık. Türkiye'nin en büyük baraj projesi olan Ilısu Barajı'nın kuşlar ve doğa üzerindeki etkilerini incelemek için Hasankeyf'e geldik. Ilısu Barajı yapıldığı takdirde, 6 kuş türünün üreme alanları su altında kalacak. Küçük kerkelez, kızıl akbaba, boz kiraz kuşu, alacayalı çapkını gibi nadir türden kuşlar baraj projesiyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

 Biz doğa derneği olarak Türkiye'de ender bulunan kuşları korumak için barajın inşa edilmemesi ya da revizyonu amacıyla ciddi çalışmalar yürüteceğiz" dedi. Müdür Eker, Türkiye'de leyleklerin kışın göç etmediği 2 bölge bulunduğunu, bunlardan birisinin Iğdır Ovası diğerinin ise Hasankeyf olduğunu belirterek, "Demek ki, leylekler bile bu güzel manzaraya kapılıp, kış aylarında da Hasankeyf'te kalıyorlar" şeklinde esprili bir açıklamada bulundu.
Müdür Eker, ilk etapta 1 hafta çalışmalarını sürdüreceklerini, akabinde şube açmak için yeniden tarihi ilçeye geleceklerini sözlerine ekledi.

..
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2005 Pazartesi 15:58:32
Güncelleme :3 Temmuz 2006 Pazartesi 11:15:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?