4
Mayıs
2024
Cumartesi
KADIN

'Kadınlar şiddet görmeye devam ediyor'

Uluslararası Af Örgütü (UAF) tarafından kadınlara danışmanlık ve bilgilendirme çalışmaları çerçevesinde yola çıkan "Kadına Yönelik Şiddete Son Kampanya" otobüsü son durağı olan Diyarbakır'a ulaştı.

UAF Türkiye Şubesi Kadın Koordinatörü İlkay Bahçetepe, dünya çapında her 5, Türkiye'de ise her 3 kadından birinin hayatında en az bir kez şiddet gördüğünü söyledi.

Uluslararası Af Örgütü ekibi, kadınlarla dayanışmak ve bilgilendirme çalışmaları kapsamında 10 gün önce otobüsle başladıkları yolculukta Giresun, Trabzon, Kars, Van ve Batman'dan sonra son durak olan Diyarbakır'a ulaştı. Şemsiye Allak Parkı'nda kalabalık bir grup tarafından karşılanan ekip, basın açıklaması düzenledi.

UAF Türkiye Şubesi Kadın Koordinatörü İlkay Bahçetepe, kadına yönelik şiddetin evrensel bir sorun olduğunu ifade ederek, kadınların barışta ve savaşta, toplumda ve ailede, özel kişilerden ve devlet görevlilerinden gerek fiziksel, gerek ruhsal ve zihinsel şiddet görmeye devam ettiğini söyledi.

Bahçetepe, dünya çapında her 5, Türkiye'de ise her 3 kadından birinin hayatında en az bir kez şiddet gördüğüne dikkat çekerek, "Şiddet mağduru kadın bilmiyor; şiddetten kaçmak, şiddetten korunmak için yasalar var, kendisine yol gösterecek sivil toplum örgütleri var.

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, kadınlara bu haklarını anlatabilmek için, yerel kadın insan hakları örgütleriyle dayanışma içinde bir çalışma başlattı. "Kadına Yönelik Şiddeti Durdurmak Elimizde" otobüsü ile Giresun, Trabzon, Kars, Van, Batman ve Diyarbakır'a giderek, kadınlara ulaşmayı ve onları 4320 sayılı Ailenin Korunmasına Dair Kanun çerçevesinde yasal haklarını anlatmayı hedefledik.

Biz bugün bu otobüse yalnızca malzemelerimizi, sergilerimizi koymuyoruz. Bu otobüste dayanışma, kararlılık, bugüne ve geleceğe yönelik umutlar var. Sonuç olarak dileğimiz 10 gün süren bu çalışmamızın bizden sonra kalıcı hale gelmesi, kadına yönelik şiddete karşı toplumun tüm kesimlerinde duyarlılık oluşmasıdır" dedi.

Açıklamanın ardından, kampanya otobüsünde kadına yönelik şiddetin evrensel boyutunu anlatan fotoğraf ve "sessiz tanıklar" sergisi gezildi. Sergiyi gezmek isteyen kadınlar, uzun kuyruklar oluşturdu.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Ekim 2005 Cumartesi 13:44:22
Güncelleme :1 Ekim 2005 Cumartesi 17:27:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?