4
Mayıs
2024
Cumartesi
KADIN

Uçan Süpürge 'köprüler kuruyor'

Ankara'da bir grup kadın tarafından 1996 yılında kurulan Kadın İletişim Merkezi ve Yerel Kadın Muhabirler Ağı Projesi olan "Uçan Süpürge" adlı sivil toplum kuruluşunun, Aralık 2003'te Mardin'de başlattığı "Köprüler Kuruyoruz Projesi", 2 yıl sonra Aralık 2005'te Kocaeli'nde sona erdi. Uçan Süpürge çalışanları, 81 il ve 9 ilçeye ulaşmak için 60 bin kilometre yol kat ederek binlerce kadınla buluştu.

Uçan Süpürge adı altında özellikle kadınlara yönelik yayın yapan "www.ucansupurge.org" adresli internet sitesi, 2 yıl süren uzun yolculuğun ardından değişik vilayetlerdeki binlerce kadına ulaşmayı başardı. Köprüler Kuruyoruz Projesi'nin 2003 yılının Aralık ayında Mardin'de başladığını belirten Uçan Süpürge Genel Koordinatörü Halime Güner, "Büyük şehirler dahil birçok ilde ilk kez bir araya gelen kadınların 'kadın olmanın farkındalığını' konuştuklarını ve düşündüklerini gördük.

Aynı ilde yaşıyor olmalarına rağmen birbirleriyle ilk kez görüştüklerini, hatta mikrofondan kendi sesini ilk kez duyduğunu söyleyen kadınlar oldu. 2 yıl süren bu projede bazı illerde etkinliklerimizin duyurusu camiden yapıldı, bazen de belediyeden anons edildi. Bunlar arasında şöyle başlayan anonslar da vardı: 'Şu plakalı araç, acele park ettiğin yerden arabanı kaldır', 'Falancadan doğma filanca ölmüştür, cenazesi şuradan kalkacak', 'Şehrimize Uçan Süpürge gelmiştir, kadınlara ücretsiz film gösterimi şuradadır.' Biz bu projenin katılımcı demokrasinin en somut örneği olduğunu düşünüyoruz. Çünkü yukarıda saydığımız duyuru yöntemleriyle gelenler, örgütlü kadınların çağrısı üzerine toplantılarımıza katılanlar, resmi görevliler, kısacası o şehrin çeşitli kesimlerinden katılımcılarla birlikte gerçekleştirdik bu projeyi" dedi.

"81 VİLAYETİ 2 YIL BOYUNCA GEZEREK 60 BİN KİLOMETRE YOL KAT ETTİK"

Projenin toplam 6 etapta tamamlandığını ifade eden Güner, "81 il ve 9 ilçede toplantı yaptık. Ayrıca, Gaziantep'te, Meclis Töre ve Namus Cinayetlerini Araştırma Komisyonu Başkanı olan Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin'in talebi üzerine ikinci kez gerçekleştirdik etkinliğimizi.
Projenin boyutu, başta düşündüğümüzden daha da genişleyince bunu etap etap yapmaya karar vermiştik. Bu etapların sonunda 60 bin kilometreye yakın yol kat ettik. Bütün bu yolları eski model Opel Corsa arabamızla aştık.

Bu yolların çoğunda 2 kadın şofördük. Ekip, hep 3 kişilikti. Arabamız küçüktü, üstelik teknik aletlerimizi de yanımızda taşıyorduk. Bazı illerde valilerin desteğiyle lise son sınıf öğrencilerini de toplantıya davet ettik. Burada, 2 kuşak arasında da köprüler kurulduğunu gördük" şeklinde konuştu.

Genel Koordinatör Halime Güner, proje kapsamında illerde yaptıkları toplantılarda yeni TCK üzerine de konuştuklarını dile getirerek, "Yasanın yürürlüğe girdiği 1 Haziran'dan sonra gittiğimiz illerde değişen yasa maddelerinin üzerinde durduk. Ayrıca, Yerel Yönetimler Yasası, 4320 sayılı yasa, Ailenin Korunmasına Dair Yasa, Anayasa değişikliği gibi başlıklarımız vardı. Bunlara örnekler verdik. Şu ana kadar binlerce kadına ulaştığımız bu toplantılarımızda kadınların bir değer olduğunu, kadınlar arası dayanışmayı, örgütlenmeyi, namus kavramını, erkek egemen sistemin yeniden üretildiği yerleri, kadına karşı şiddetin önlenmesi için ne yapılması gerektiği gibi konuları konuştuk kadınlarla birlikte" dedi.

Ulusal basının olduğu kadar uluslararası basının da projeye ilgi gösterdiğine dikkat çeken Güner, "Projenin ilk 2 etabında tamamlanan 25 il sonrası hazırlanan kısa belgesel, NTV'de Oğuz Haksever'in sunduğu 'Ve İnsan' programında yayınlandı. Projenin Tokat ve Sivas ayağında Fransa'nın en çok okunan gazetesi olan Le Monde'dan bir ekip bizimle birlikteydi ve Le Monde ekibi, bir sayısında Uçan Süpürge'nin bu projesine 5 sayfa ayırdı.

Daha sonra Fransız gazeteleri başta olmak üzere çeşitli uluslararası gazeteler ve dergilerde 'Köprüler Kuruyoruz Projesi'nin haberlerine yer verildi. Yine projenin Afyon ilindeki gösterimine İngiltere'nin BBC radyosundan bir ekip katıldı ve Köprüler Kuruyoruz hem BBC radyosunda hem de internet sitesinde yer aldı" diye konuştu.

Çalışmada kendilerine destek olan herkese teşekkür eden Genel Koordinatör Halime Güner, "Bu çalışmalarda sponsorların desteğini bekliyoruz. Çünkü köprüler kurmaya devam etmek istiyoruz. Daha çok yolumuz var" dedi.

.
Yayın Tarihi : 28 Aralık 2005 Çarşamba 12:43:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?