4
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

Baydemir, AP Başkanı ile görüştü

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir, Strasbourg'da Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Josep Borrell ile görüştü. Baydemir görüşmede, son günlerde yaşanan gerilimin önünün alınması gerektiğine değinirken, AP Başkanı Borrell'in ise bu süreçte Baydemir'in kendisiyle yaptığı görüşmenin önemine vurgu yaparak, müzakere sürecini hassasiyetle takip edeceklerini söylediği belirtildi. Baydemir ayrıca, Avrupa Kentleri (Euro Cities) organizasyonuna üye olacaklarını deklare etti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir, 03 - 09 Eylül tarihleri arasındaki Avrupa Birliği Ziyaretçi Programı çerçevesinde Brüksel ve Strazburg'da temaslarını sürdürüyor. Başkan Baydemir, AP Başkanı Josep Borrell ile Strazburg'daki bürosunda görüştü. Bürosunun kapısında karşıladığı Baydemir'e "Dostum" şeklinde hitap eden AP Başkanı Borrell, Baydemir ile AB bayrağı altında hatıra fotoğrafı çektirdi.

Baydemir, görüşmede yaptığı konuşmada, Bursa'nın Gemlik İlçesi'ne giden konvoyun geri dönüşünde yaşanan olayları kaygıyla izlediklerini ifade ederek, "Bu gerginliğin önü alınmazsa Kürt ve Türk halkları arasındaki çatışma derinleşecek. Aynı zamanda, eylemsizlik halinin süresizleşmesi gerekiyor. Aksi takdirde bu tip olaylar gelecekte iki halk arasındaki gerilimi derinleştirmesinden endişe ediyoruz" dedi.

Başkan Baydemir görüşmede, iki bölümden oluşan 15 sayfalık raporu Borrell'e sundu. Baydemir, raporda yer alan bölgeler arası gelişmişlik farkını ortaya koyarak, fonların bölgeye aktarılması konusunda talepte bulundu. 3 Ekim'de yapılacak müzakere sürecine de değinen Baydemir, müzakereler süresince yerel dinamiklerin görüşlerine başvurulması gerektiğine dikkat çekerek, "Ancak böylece sağlıklı bir değerlendirme sağlanabilir" diye konuştu.
AP Başkanı Borrell ise, müzakere sürecini hassasiyetle takip edeceklerini söyleyerek, bu süreçte Belediye Başkanı Baydemir'in kendisiyle yaptığı görüşmenin önemini vurguladı. Borrell, göç ettirilen nüfusun güvenli bir biçimde köylerine geri dönüşlerinin takipçisi olacaklarını ifade etti.

Öte yandan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Brüksel'de Avrupa Kentleri Organizasyonu'na üye olacaklarını da deklare etti. Euro Cities'in Politik Gelişmelerden Sorumlu Müdürü Anthony Van De Vae ile görüşen Baydemir, bu organizasyona üye olacaklarını bildirerek, Diyarbakır'a döner dönmez formları hazırlayıp başvuruda bulunacaklarını belirtti. Baydemir, bu organizasyona katılmakla Avrupa kentleriyle olan ilişki ağının güçlenmesinin sağlanacağına dikkat çekti.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2005 Çarşamba 13:23:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?