4
Mayıs
2024
Cumartesi
SİYASET

Komutandan sağduyu çağrısı

Diyarbakır Valisi Efkan Ala'yı makamında ziyaret eden 2. Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık, olayların tırmandırılmaması konusunda herkese görevler düştüğünü vurgulayarak, "Sağduyuyla hareket eden sivil toplum örgütlerimiz ve emniyet birimlerimiz, insanlarımızla birlikte olayların tırmanmaması konusunda bir şeyler yapmak durumunda. Yöre insanının da kendisine bundan pay çıkarması lazım" dedi.

2. Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık, birlikleri denetlemek amacıyla geldiği Diyarbakır'da, Vali Efkan Ala'ya nezaket ziyaretinde bulundu. Ziyaretin ardından gazetecilerin son günlerde meydana gelen olaylarla ilgili sorularını yanıtlayan Orgeneral Sarıışık, bunların dikkate alınması gereken konular olduğunu söyledi.

Malatya'da 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları töreninde de halkın sağduyulu hareket etmesi noktasında önerilerde bulunduğunu ifade eden Sarıışık, "Sivil toplum örgütlerinin de bu konuda ülkenin birlik ve beraberliğine katkıda bulunması yönünde taleplerimi dile getirmiştim. Bu ifadelerimde basın mensuplarımızın, olayları provoke edenler tarafından kullandırılmaması konusunda da daha dikkatli olmalarını ve halkın bilgilendirilmesi için kendilerine önemli görevler düştüğünü dile getirmiştim" dedi. Sarıışık, ülkenin demokratik kuralları içerisinde çeşitli faaliyetlerin sürdüğünü, Silahlı Kuvvetler, emniyet güçleri ve mülki makamların çok duyarlı davrandıklarını ifade ederek, yanlışlıklar yapıldığı takdirde de yasal prosedür içinde herkesin bu yanlışı, bu sorumluluğu paylaşmak durumunda kalacağını söyledi.

2. Ordu Komutanı Orgeneral Sarıışık, "Ülkemiz güçlüdür. Birlik ve beraberliğimizi muhafaza ettiğimiz müddetçe bu tür şeyler bizim için pek fazla önem ifade etmiyor. Ama tırmandırılmaması konusunda bütün vatandaşlara görevler düşüyor. Bölgemiz, hassas bölge. Burada yanlışlıklara meydan vermemek lazım. Güzel bir ülkeyiz, güzel topraklarımız var, insanlarımız güzel. Paylaştığımız çok güzel şeyler var. 20 yılı aşkındır terörle mücadele devam ediyor; ancak yanlış istikamete gidenler oluyor. Bunların üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Ülkemiz insanı çok dikkatli hareket etmek durumunda. Bir olay meydana geliyor. 300-500 kişi günlerce insanların hareketlerini düzenlemek durumunda kalıyor; ama bunun karşılığında daha güçlü durumda olan sağduyuyla hareket eden sivil toplum örgütlerimiz, diğer emniyet birimlerimiz var. Bunlar, insanlarımızla birlikte bu konunun tırmanmaması konusunda bir şeyler yapmak durumundalar. Yöre insanının da bundan kendisine pay çıkarması lazım" diye konuştu.

Sarıışık, terörün Diyarbakır halkına olduğu gibi bu bölgede yaşayan diğer insanlara da hiçbir fayda sağlamadığını herkesin gördüğünü belirterek, "Buraya yatırımların yapılabilmesi için emniyetli bir durumun oluşması lazım. Halkın burada daha büyük istihdam kaynağı oluşturabilmesi için işadamlarının bazı oluşumları dikkate alması gerekiyor. Bunların sağlanması lazım. Bu da her zaman gündeme getiriliyor. Yöre halkının birçok ihtiyacı var. Gerçekten doğru. Devlet buraya her türlü yatırımını yapıyor, yapmıyor değil. Diyarbakır için değil, bütün bölgelere önemli katkılar yaptığını görüyoruz. Türkiye ekonomisine katkılar sağlanacak. Sıkıntılar ortadan mutlaka kalkacaktır. İnsanlarımızın daha dikkatli olması lazım" dedi.

Bir gazetecinin, "Müzakere tarihi yaklaşırken olayların tırmandırılması tesadüf mü?" sorusu üzerine Sarıışık, "Yok. Onlarla alakası yok. Yıllardır bu bölgede olaylar devam etmiştir. Provokasyonlar var. 3-5 kişi bu işleri yönlendiriyor. Bunlara müdahale edecek insanlar bu ülkede çok. Bu bakımdan bunların arayışı içindeyiz. İnanıyorum ki, sağduyu sahibi halkımız en doğru kararı verecektir" yanıtını verdi.

7. Kolordu Komutanı Korgeneral Cahit Sarsılmaz ile bazı birlikleri denetleyecek olan 2. Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık, akşam saatlerinde Diyarbakır'dan ayrılacak.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Eylül 2005 Pazartesi 17:15:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?